Valtuuston kokouksen yhteydessä luovutettiin itsenäisyyspäivänä myönnetty kunniamerkki Pekka Saloselle. Kasiniemessä syntynyt ja kasvanut Salonen palasi ensin Padasjoelle kesäasukkaaksi ja sitten eläkkeelle jäätyään vakituiseksi.
Pekka Salonen on jo kauan antanut vankkaa asiantuntemustaan kunnan eduksi ilmaisia työtunteja tehden.
– Olet pitkän työuran tehnyt eri puolilla Suomea metsäteollisuuden palveluksessa ja sitten fiksuna miehenä paluumuutit takaisin Kasiniemeen. Siinä yhteydessä Padasjoen kuntakin sai ruveta nauttimaan tiedoistasi ja taidoistasi, kertasi valtuuston puheenjohtaja Rauno Hännikäinen.

Salosen ensimmäinen luottamuspaikka oli elinkeinotoimikunnassa vuonna 2009. Sen jälkeen hän on vaikuttanut mm. Lakesin hallituksessa, keskusvaalilautakunnassa, tarkastuslautakunnassa, valvontajaostossa, rakennus- ja ympäristölautakunnassa, Padasjoen Kehitys Oy:ssä sekä lämmöntuotannon ja jakelun ohjausryhmässä.
– 2017 aloitit elinkeinopoliittisen työryhmän puheenjohtajana, sittemmin elinvoimatyöryhmässä. Olet myös vetänyt erittäin ansiokkaasti kunnan metsätyöryhmää. Toiminta on noteerattu myös muualla, kaksi vuotta sitten Metsäkeskus myönsi ProMetsä-palkinnon.
Hännikäinen kiitti Salosta vapaaehtoisesta metsäuutisten välittämisestä. Salonen saa edelleen yhteyksiensä kautta ajantasaista tietoa puutaloustilanteesta ja tietoa hän välittää eteenpäin sähköpostirinkinsä kautta.
– Viimeisin iso ponnistus on ollut tänään päätettävänä oleva energiayhtiön perustaminen. Olet tehnyt laajaa selvitystyötä ja laskelmia päätöksenteon pohjaksi. Iso kiitos.
Hännikäinen mainitsi myös vapaaehtoistyön kyläyhdistyksessä.
– Olet touhunnut siellä aktiivisesti pitkään. Kasiniemen kyläkirja oli hieno saavutus, siinä olit keskeinen tekijä.
Salonen työskenteli ensin käyttöinsinöörinä, sitten käyttöpäällikkönä, tehtaanjohtajana ja teknisenä johtajana vaneritehtaalla sekä johtajana Kainuun Puualan Kehityskeskuksessa, mekaanisen puunjalostuksen toimialapäällikkönä ja PuuSuomi-ohjelmapäällikkönä.
Lopuksi Saloselle ojennettiin Tasavallan presidentin 6.12.2023 myöntämä Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan 1. luokan mitali kultaristein.


”Elinkeinopolitiikassa emme ole onnistuneet”
Kaipuu kotiseudulle sai Salosen hankkimaan ensin mökin ja myöhemmin vakituisen osoitteen Kasiniemestä. Rakastamassaan ympäristössä hän tekee metsätöitä, metsästää ja kalastaa. On myös tuttu kyläyhteisö ja hyvä yhteishenki, kuten maalla voi parhaimmillaan olla.
– Olen kokenut olevani melko hyvä Padasjoen mainosmies vuosikymmenten aikana tuolla maailmalla kehuessani melko estottomasti, miten hieno paikkakunta tämä on.
Salosen ohella moni muukin padasjokelaispäättäjä on täältä myös kotoisin tai ainakin juuret Padasjoella, mikä antaa hyvän pohjan yhteistyölle ja luottamukselle.
– Ulkopolitiikkaa on hoidettu hyvin eli ulkoinen edunvalvonta on ollut vahvaa, kun Padasjoen väheneviä palveluja on yhdessä puolustettu.
Sen sijaan elinkeinopolitiikassa Padasjoki ei ole onnistunut. Maailman muutokset ovat olleet haja-asutusalueen maalaiskunnalle aika karut.
– Siinä ei vastaanpyristeleminen ole ollut riittävää. Tappioita on tullut sillä rintamalla yrityksistä huolimatta.
Lieventävänä asianhaarana on Salosen mukaan se, että kunnan omat vaikutusmahdollisuudet ovat suhteellisen vähäiset. Hän näkikin, että yrittäjät ovat itse avainasemassa, kunnan tehtävänä on olla tukena.
– Uuteen kuntastrategiaan asetan suuret toiveet. Olisi tärkeää löytää oikeita, realistisia tavoitteita ja myöskin keinoja, joilla niitä saavuttaa.
Asukkaat ja mökkiläiset kokevat, että Padasjoella on paljon hyviä asioita, sisältäen yhä suhteellisen hyvät palvelut.
– Kunnan johtoon nyt saatu hyvä yhteistyön henki ja aktiivisuutta, työn ilmapiiri on hyvä. Se antaa mahdollisuuksia saada jotakin merkittävää aikaan.