Santeri Oksanen Padasjoen Metallin toimitusjohtajaksi ★

Padasjokelaisen tilauskonepajan johdossa tapahtui vahdinvaihto 1. marraskuuta, kun muuramelainen Santeri Oksanen aloitti Padasjoen Metallin uutena toimitusjohtajana. Padasjoen tehtaalla hän on kuitenkin pyörinyt perehtymässä talon tapoihin jo viime syksystä:

– Miestä ajettiin vuoden verran sisään kehitysmiehen roolissa. Eläköityvä toimitusjohtaja Juhani Niemi on ollut edelleen töissä ja jatkaa yhtiön palveluksessa ainakin tulevan vuoden alkuun, kertoo Oksanen.

Aiemmin hän on ollut töissä konsernin emoyhtiössä, josta maailmantilanteen nopeasti muututtua siirtyi Padasjoelle.

Komponenttien saatavuusongelma rajoitti jokin aika sitten toimintaa, mutta nyt ne ongelmat on pääosin selätetty. Oksasen mukaan joissakin sähkökomponenteissa on pitkät toimitusajat tai niitä ei kerta kaikkiaan saa, mutta tällaisissa tapauksissa on löydetty vaihtoehtoisia komponentteja.

Padasjoen tehtaalla valmistetaan erilaisia laitteita ja koneita sekä hitsauksia, koneistuksia ja työstöjä asiakkaan toiveiden mukaisesti. Lahden toimipisteessä Laakerikadulla tehdään kokoonpanoa ja testausta, siellä on myös emoyhtiön tilat.

– Aina kun tarvitaan yksittäiskappale tai pieniä eriä jostakin erikoislaitteesta, siinä Padasjoen Metalli on palveleva taho. Meillä on kattava konekanta ja ammattitaitoista henkilökuntaa, joiden avulla pystymme valmistamaan tavallista haastavammatkin kokonaisuudet.

Työntekijöitä on tällä hetkellä noin 30. Padasjoen Metallin liikevaihto oli viime vuonna 4,2 miljoonaa euroa.

Aikaisemmalla työurallaan Oksanen kiersi ympäri Suomea ja Eurooppaa paperikone- ja mekaanisen metsäteollisuuden jalostavissa tehtaissa kunnossapitotehtävissä. Koneinsinöörinä hän keräsi työkokemusta vaneri-, paperi- ja sahateollisuuden parista.

– Konealalla olen ollut kesätöistä lähtien. Koko suku miesten puolelta on enemmän tai vähemmän koneitten kanssa tekemisissä.

Kotoisin Jyväskylästä

Oksanen on syntyisin Jyväskylästä. Työmatka on pitkänpuoleinen, reilusti yli 100 kilometriä Padasjoelle ja Lahteen vielä täältä yli 60 km, mutta monet työasiat saa onneksi hoidettua puhelimella.

– Ajon aikana pystyy monia asioita järjestelemään ja suunnittelemaan.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi tytärtä, joista vanhempi menee ensi vuonna kouluun ja nuorempi täyttää pian neljä. Mikäli vapaa-aikaa järjestyy, Oksanen tykkää laitella vanhoja ajoneuvoja autoista kaivinkoneeseen ja traktoriin.

Padasjoen Metalli täytti tänä vuonna 50 vuotta. Yhteisöveroa perinteikäs yritys maksoi vuonna 2022 vähemmän kuin 2021, mutta tältä vuodelta sitä on odotettavissa enemmän:

– Tämä vuosi on mennyt viime vuoteen verrattuna paljon paremmin. Viime vuonna raaka-aineiden raju hinnanheittely vaikutti ikävästi tulokseen, mutta nyt tilanne on ollut jo pitempään tasaisempi. Tulevasta vuodesta on liian aikaista antaa ennustetta, kun on vielä tätäkin vuotta pari kuukautta jäljellä.

Scroll to Top