Entinen maakuntajohtaja tuo kulttuuria kylille

”Oodi vapaudelle” soi hyväntekeväisyyskonsertissa 4.11.2023.

Maakesken kyläyhdistys järjestää kylätalollaan lauantaina 4.11. konsertin, jonka tuotto menee lyhentämättömänä Ukrainan hyväksi. Esiintyjinä on lahjakas nuori ukrainalainen Dmytro Terinchyk, joka laulaa ja soittaa kitaralla itsetekemänsä laulun, Lammin Ukrainan äidit –niminen 6 naisen lauluryhmä sekä hämeenlinnalainen 30–henkinen Tintit–lauluryhmä, jota säestää kanttoriurkuri Anneli Rantala-Loikkanen.

Oodi vapaudelle –konsertin juontaa 10 vuotta sitten eläköitynyt Kanta-Hämeen maakuntajohtaja Juhani Honka, joka on Arrakoskelta kotoisin. Honka on järjestänyt jo kahdeksan konserttia Ukrainan hyväksi.

– Olen Hämeenlinnan seudulla tehnyt jo pitkään vapaaehtoistyötä muutaman lauluporukan kanssa: olemme käyneet vanhainkodeissa ja erilaisissa tilaisuuksissa maksutta ilahduttamassa. Ukrainan sodan sytyttyä tuli pyyntö Pälkäneeltä, voitaisiinko pitää Ukrainan tukikonsertti, kertoi Honka.

– Oodi vapaudelle on Beethovenin 9. sinfonian finaali, jonka Euroopan komissio omi Eurooppa-hymniksi. Kun Suomi täytti 100 vuotta, se soi joka paikassa. Tukikonserttiin se sopii myös todella hyvin.

Honka on lisännyt konserttiotsikkoon iskulauseen ”Kulttuuria kylille”. Kuntaliitoksen myötä Hämeenlinnan ympäryskunnat putosivat ikään kuin tyhjän päälle, tätä tyhjiötä täyttämään lauluporukat kiertävät alueen maalaispaikkakunnilla.

Tintit on ollut kasassa jo 30 vuoden ajan. Ikääntyneet musiikinharrastajat kokoontuvat yhä kerran viikossa hauskaan laulunpitoon ja esiintymisiin he lähtevät palkatta, maksaen bussikyydinkin itse.

Ukrainalaismuusikot Honka löysi Lammin Ukraina-keskuksesta. Nuori lahjakkuus Dmytro, joka on omakohtaisesti kokenut sodan kauhut ja menettänyt perheenjäseniä, aloitti Suomeen päästyään välittömästi opinnot ja puhui pian ymmärrettävää suomea. Hän sai hartaasti toivomansa sähkökitaran Hauhon Säästöpankkisäätiöltä.

– Hän sai myös vapaaoppilaspaikan Sibelius-opiston kitaratunneille.

Konsertissa myös yleisö pääsee ääneen. Ohjelmassa on tuttuja kappaleita kuten ”Hiljainen tienoo” ja ”Veteraanin iltahuuto”, lisäksi kuullaan mm. operettikimara, Ukrainan kansallislaulu ja kunnanjohtajan tervehdys.

Yrityksiä sponssaamassa

Konserteista kertyvät lipputulot menevät eri kanavien kautta Venäjän pommittamien ukrainalaisten auttamiseksi. Eri paikkakunnilla on ollut eri yhteistyötahoja: Luopioisten kirkkokonsertista ja yhdistysten tuella saatiin hankittua käytetty sairaankuljetusauto rintamalle haavoittuneiden kuljettamiseksi, Hauhotalon tuotolla saatiin muonat 3000 sotilaalle, kenttälapioita ja sidetarpeita.

– Padasjoen kunta sponsoroi linja-autokuljetuksia kirkonkylältä, kertoo Maakesken kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marjatta Ojala, joka sai kimmokkeen konserttiin oltuaan Riihimäellä kuuntelemassa Oodi vapaudelle –konserttia.

Konserttitilaisuus on osa Maakesken kylähanketta, jonka kanssa limittäin on alkamassa kylätalon ja rannan kehittäminen.

Konserttisali on Hongalle tuttu jo 50–luvulta, jolloin hän muun nuorison tavoin kiersi kotipaikkakunnan tanssipaikkoja.

– Isä oli kyläseppä, jonka pajassa laulu raikui. Hän oli senaikainen kyläaktivisti, monessa mukana, muistelee Honka.

Pojan piti jatkaa suvun seppäperinteitä, mutta isä vaistosi maatalouden nopean murroksen. Ei olisi ollut enää pitkään kengittäjälle ja kärryntekijälle töitä.

Hongan pitkä opintie alkoi Lahdesta, jossa hän opiskeli teknikoksi ja sitten työn ohessa insinööriksi ja diplomi-insinööriksi kunnes vaihtoi alaa kasvatustieteisiin ja eteni sillä koulupolulla tohtoriksi asti, kuten ammattikoulun rehtori aikanaan ennusti. Sepänpoika teki merkittävän uran ammatillisten oppilaitosten rehtorina ja professorina sekä opetussuunnitelman uudistajana. Viimeisin pesti oli pisin, maakuntajohtajuus kesti yhdeksän vuotta eläkkeelle jäämiseen 68–vuotiaana vuonna 2013.

Monet Padasjoen mestaruudet nuoruudessaan urheillut Honka menestyi ikämiehenä SM–tasolla. Sittemmin kilpaurheilu jäi, mutta liikunnallisuus näkyy edelleen: konserttipalaverista Honka oli lähdössä tyttären mökkityömaalle rakennustöihin. Suvun kesäpaikka sijaitsee Päijänteen saaressa Anianpellolla.

Sibelius-seuran aktiivina Honka järjestää parhaillaan myös mm. Wanhan Ajan Iltamia Hauhotalolle 21.11. Paasikivi-seuran juhlatilaisuuteen hän on saanut värvättyä politiikan huippunimiä Olli Rehnistä ja Mika Aaltolasta lähtien.

Oodi vapaudelle –konsertit ovat olleet hyvin suosittuja. Esimerkiksi Tammelassa ihmisiä lappasi kylätaloon tuplasti enemmän kuin oli odotettu.

– Kannattaa tulla ajoissa, sillä lippuja myydään ovelta.
Scroll to Top