Päijät-Sote -sovellus tuo terveyspalvelut kotiin

Digimentorit eli hyvinvointialueen digipalveluihin erikoistuneet työntekijät, Lisbeth Rinne ja Senni Antamaniemi olivat tiistaina Padasjoen kirjastolla kuukausittain kokoontuvassa Muistikahvilassa kertomassa uudistetusta Päijät-Sote -sovelluksesta.

Sovelluskaupoista ladattavissa oleva Päijät-Sote -sovellus on Päijät-Hämeen hyvinvointialueen huhtikuussa julkaisema digitaalisia terveyspalveluja tarjoava digialusta. Uusi sovellus korvaa aiemman OmaMehiläisen teknisen alustan päällä toimineen sovelluksen, joten kaikkien­ käyttäjien tulee ladata uusi versio.

– Sovelluksen lataaminen on maksutonta ja turvallista, sillä latauksen yhteydessä vaaditaan sähköinen tunnistautuminen, kertoi Lisbeth Rinne.

Sovellusta käyttäessä voi maksettavaa tulla vuosimaksun verran, jos asioi digiklinikalla ja jos ei kuluvana vuonna vielä ole terveyskeskuksessa asioinut ja siten vuosimaksua jo maksanut. Muuten sovelluksen käyttökin on ilmaista.

Marja Mäkelä lataamassa sovellusta Lisbeth Rinteen avustuksella.

Digiklinikka käytössä

Sovelluksen avulla voi asioida digiklinikalla ja videovastaanotolla hoitajan tai lääkärin kanssa. Myös ajanvaraukset ja niiden peruminen, laboratoriotulosten katsominen sekä hoitokertomusten lukeminen sujuu sovelluksen kautta.

– Toistaiseksi vain terveyskeskusasioinneista kirjautut tekstit ovat luettavissa, ei siis yksityisen puolen eikä erikoissairaanhoidon. Myös puolesta asiointi ja kiireettömien viestien lähetys onnistuu. Lisäksi reseptit voi uusia sovellusta käyttämällä.

Sovellusta voi käyttää myös tietokoneella ja tabletilla, ei pelkästään puhelimella.

– Jos vaikka on vaikeuksia nähdä puhelimelta pientä tekstiä, kannattaa sovellusta käyttää tabletilla tai kirjautua tietokoneella osoitteeseen paijatsote.suomisote.fi, neuvoo Rinne.

Sovellus ei pyri korvaamaan koko valtakunnan kattavaa Omakantaa vaan toimimaan rinnalla ja ehkä täydentämään sitä.

– Omakannassa ei pysty käymään dialogia terveydenhoitohenkilökunnan kanssa eikä lähettämään esimerkiksi oirekuvia kuten sovelluksen kautta pystyy.

Päijät-Sote sovelluksesta löytää myös esimerkiksi laboratoriolähetteen, jota ei omakannasta löydy.

Senni Antamaniemi kertoi, että sovellus on kätevä käyttää esimerkiksi hoito-ohjeen tai verikoetulosten tarkennukseen.

– Tai esimerkiksi ihottumasta voi lähettää oirekuvan ja saada sovelluksen kautta kätevästi lääkäriltä reseptin ja noutaa salvan apteekista käymättä lainkaan terveyskeskuksessa.

Myös itseä askarruttavasta luomesta voi lähettää kuvan tai punottavista ja rähmäisistä silmistä ja välttyä näin terveysasemakäynniltä.

– Tai jos unohtaa päivällä soittaa terveysasemalle ja jättää takaisin soittopyynnön, voi illalla sohvalta laittaa viestin, johon sitten muutaman päivän sisällä vastataan, jatkaa Rinne.

Yleisesti ottaen jo sovellusta käyttävät ovat kertoneet sen oleva selkeä ja helppokäyttöinen.

– Myös ikäihmisten viesti on ollut, että sovellus on tosi hyvä, sanoo Rinne.

Lähiopastusta on tarjolla Padasjoella vielä toisen kerran tämän vuoden puolella. Digimentorit vierailevat 7.11. Olkkarilla.

– Voimme auttaa kädestä pitäen lataamaan sovelluksen tai vastata jo sovellusta käyttävien täsmäkysymyksiin. Viemme myös viestiä kehittämistarpeista eteenpäin, kertoo Antamaniemi.

Scroll to Top