Suvi Nurmen ääniteos ”Mainiemen henki” on nyt kuunneltavissa

Lauantaina 23.9.2023 Kekri-tapahtuman yhteydessä esitetyn Mainiemen ääniteoksen dokumentaatio on valmis. Se löytyy tämän linkin takaa taiteilijan YouTube-kanavalta: https://www.youtube.com/watch?v=-iHZQdP0w2w Kuvituksena on Piippumuistoja-hankkeen Ilja Koiviston ottamia valokuvia Mainiemestä.


Torstaina 21.9.2023 Padasjoen Sanomissa julkaistu juttu taiteilijasta ja teoksesta:

Ääniteos Mainiemen sahan verstaalla

Kuvataiteilija Suvi Nurmi tuo varta vasten Mainiemen sahalle laatimansa ääniteoksen kuultavaksi lauantain Kekri-tapahtuman yhteyteen. Teosta voi kuunnella non-stop-tyyliin sahan yläparven verstaassa.

Nurmi kävi Padasjoella Piippumuistoja–hankkeen puitteissa viime vuonna ja inspiroitui vanhasta saharakennuksesta. Yläkerrassa sijaitsevassa puusepän työhuoneessa on edelleen työkaluja ja laitteita, kuin käyttäjä olisi vain kahvitauolla, vaikka sahan sulkemisesta on tänä vuonna tasan 60 vuotta. Huone esineineen on ikään kuin osa teosta.

– Mainiemellä on näkyvissä rakennuksen vanha henki. Taiteilijana minua jäi kovasti kiehtomaan se, miten kauniisti historia ja nykyhetki saavat tällä hetkellä näkyä sahan tiloissa yhtäaikaisesti. Tuntuu merkitykselliseltä, että yleisö pääsee osana teosta näkemään ja kokemaan tiloja, joihin ei normaalisti ole pääsyä.

Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa tutkitaan vanhojen tehtaanpiippujen merkitystä kulttuuriperintönä tieteen ja taiteen keinoin. Nurmen edellinen teos oli juuri Kuopios­sa, jossa tehdas piipun ympäriltä on purettu ja tilalle rakennettu kerrostaloja. Muitakin paikkasidonnaisia teoksia on tehty ja tekeillä tutkijoiden keräämän materiaalin pohjalta.

”Mainiemen henki” –ääniteos valmistuu tällä viikolla. Viikko sitten ääninäyttelijä kävi lukemassa teoksen tekstit, joihin on poimittu katkelmia entisten sahalaisten haastatteluista. Installaatiossa yhdistyy sahan vanha äänimaailma runonomaisiin teksteihin.

– Lähden taiteessani aina liikkeelle sanoista. Kutsunkin itseäni kuva- ja sanataiteilijaksi.

Nurmen työt ovat useimmiten teksti-installaatioita, sanoihin pohjautuvia äänitaideteoksia, yhteisöllisiä runotyöpajoja tai monitaiteellisia mediataideteoksia. Sahalle teos luodaan bluetooth-kaiuttimilla.

Vilppulassa asuva Nurmi on myös kirjailija. Hän on julkaissut tähän mennessä viisi nuorten romaania, seuraava ilmestyy keväällä. Nurmi on opiskellut myös kirjallisuutta ja suomen kieltä.

Ääniteos saattaa olla myöhemminkin kuunneltavissa ainakin virtuaalisesti. Nurmi tulee pystyttämään teostaan sahalle 23.9. ennen puoltapäivää ja toimii itse oppaana. Teokseen ja sahan verstaaseen voi tutustua klo 16 asti.

– Teos on tunnelmallinen ja ehkä vähän surullinenkin, mutta ei pelottava. Lapsiakin voi ihan hyvin tuoda teosta kuuntelemaan.

Suvi Nurmi (1982) on valmistunut maisteriksi Kuvataideakatemian paikka- ja tilannesidonnaisen taiteen koulutusohjelmasta vuonna 2011 ja Helsingin yliopiston kirjallisuudentutkimuksen maisteriohjelmasta vuonna 2020. Nurmen taiteessa on kyse sanojen merkityksen muuttumisesta eri tilanteissa, yksityisen ja julkisen välisestä rajankäynnistä sekä erilaisista tekstin tuottamisen prosesseista. Hänen poikkitaiteelliset teoksensa hyödyntävät ääntä, liikkuvaa kuvaa, teksti-installointeja ja tilallisuutta, ja ne syntyvät usein vuorovaikutuksessa tilan ja sen käyttäjien kanssa.

Scroll to Top