Poolo ja Milla sataman uusi yrittäjäpariskunta ★

Lomilla Oy on Padasjoen uusi satamayritys: kunnanhallitus teki maanantaina valinnan yksimielisesti työryhmän esityksen mukaisesti. Tuoreen yrityksen takana on parivaljakko, jolla on vankka ravintola- ja matkailualan kokemus ja positiiviset persoonat. Tavoitteena on kehittää Padasjoesta Suomen paras sisävesisatama.

Poolo Huttunen ja Milla Ylinampa saivat kesällä hyvän ensivaikutelman Padasjoesta.

Sopimus kunnan kanssa on seuraava steppi kohti satamayrittäjyyttä.

Marko ”Poolo” Huttunen ja Milla Ylinampa ajoivat 6000 kilometriä Espanjasta kuultuaan Padasjoen satamayrittäjähausta. Vinkin hausta he saivat Malagaan ystäviltään.

– En ollut koskaan käynyt Padasjoella; tuntui tosi tärkeältä nähdä paikka ja tunnustella fiiliksiä, kertoo Ylinampa.

– Vaikutelmat oli todella hyvät ja laitettiin sitten hakemus vetämään. Ihan innoissamme ollaan, että meidät on nyt valittu.

–Satama on niin kaunis ja siinä on valtavasti potentiaalia.

Huttunen oli tutustunut Padasjokeen jo kymmenkunta vuotta sitten ystäviensä kautta. Kaveripiirin perinteenä on pelata rapugolf Kanavan kentällä Vääksyssä ja viettää iltaa mökillä Padasjoella.

Pariskunta on juuri palaamassa arkeen suuren irtioton jälkeen. Vuosi sitten tähän aikaan he luopuivat työstään ja asunnostaan, ja pakkasivat elämänsä matkailuautoon.

– Ollaan eletty nomadielämää, kierrettiin Eurooppaa autossa asuen. 16 maata ja 30 000 kilometriä, kuvailee Huttunen.

– Samalla etsittiin juuri tämäntyyppistä kohdetta, sitä varten perustettiin yrityskin. Kotimaakin oli harkinnassa, tosin ajatuksissa oli lähinnä Lappi. Kunnes Padasjoen myötä kaikki loksahti kohilleen: kesä-Suomi, sehän on ihan mahtava!

Vaikutuksen tekivät Padasjoen kauneus ja Päijänteen kirkkaat vedet sekä mukavat ihmiset. Pariskunta kierteli loppukesästä katsomassa myös lähikuntien satamat ja ehti tutustua muutamiin paikallisiin yrityksiin. Päijänteen kansallispuistokin on jo kierretty ja Kullasvuori koluttu.

– Keinuhongan syysmarkkinoilla ja Kekrissäkin kerittiin käydä. Upeita yrittäjiähän Padasjoella on, tosi kiva päästä tekemään yhteistyötä.   

Hymyilevää palvelua

– Meidän tavaramerkki on hymyilevä ja iloinen palvelu ja maukas ruoka. Perusasiat kun tekee hyvin, se on aina kantanut meidän työurilla.

Huttusella on noin 30 vuoden kokemus ravintolatyöskentelystä. Helsinkiläinen löysi unelma-ammattinsa heti armeijan jälkeen ja oli parikymmentä vuotta perheyritys A&S Ravintoloiden palveluksessa. Hän aloitti hovimestarina ja jatkoi ravintolapäällikkönä ja elämysjohtajana aina varatoimitusjohtajaksi asti. Siinä sivussa Huttunen oli mukana perustamassa kymmeniä ravintolakonsepteja sekä lisäksi osakkaana ja toimitusjohtajana Rovaniemellä muutamassa ravintolassa.

– Rakastuin pohjoiseen ja löysin pohjoisesta rakkauden.

Rovaniemeltä kotoisin oleva Ylinampa on ollut 20 vuotta hotelli- ja matkailualalla, ensin ohjelmapalveluyrityksessä Lapland Safariksella ja sen yhdistyttyä Lapland Hotelseihin edelleen saman yrityksen palveluksessa. Urallaan hän on hoitanut isoja ohjelmakokonaisuuksia ja asiakkuuksia, ykkösasioinaan myynti ja markkinointi.

– Olen saanut tehdä töitä erilaisten yhteistyökumppanien kanssa koko ikäni.

Pariskunta asustelee ja kurvailee vielä hetken asuntoautollaan, mutta talven aikana asettaudutaan paikkakunnalle ja yrityksen kotipaikaksi vaihdetaan Padasjoki.

– Asumismuoto tarkentuu lähempänä. Heitettiin me jo ilmoille, että mitäs jos hankkisi asuntoveneen.

Yrittäjät aikovat itse olla satamassa asiakkaita palvelemassa ja antaa kasvot yritykselleen. Työntekijöitä etsitään paikkakunnalta, mutta myös alan kontaktien kautta.

Matkailun ammattilaiset matkustelevat itsekin mielellään, myös luonnossa liikkuminen on yhteinen harrastus. Huttunen on hiihtomiehiä, Ylinampa tykkää enemmän kävelystä.

Uudistuneen sataman avajaisia vietetään vappuna. Sataman yritystoiminta keskittyy veneilykauteen.

– Kesää me tullaan tekemään. Ideoita paikan kehittämisestä on paljon, mutta nyt vasta ruvetaan työstämään niitä, kun valinta on selvä. Ravintola edellä mennään nyt ainakin ensimmäinen vuosi, tosi innolla odotetaan ensi kesää.

Scroll to Top