Geopark tarjoaa monia mahdollisuuksia ★

Kuudesta päijäthämäläisestä kunnasta koostuva Salpausselkä Geopark on tunnustettu kansainvälisesti arvokkaaksi alueeksi: vuonna 2022 meidät hyväksyttiin YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon geologisesti merkittävien alueiden verkostoon eli UNESCO Global Geopark -kohteeksi.

Kati Komulainen
Toiminnanjohtaja,
Salpausselkä UNESCO Global Geopark

Jääkauden loppuvaiheiden arvokas geologinen perintömme on erityisen hyvin näkyvissä maastonmuodoissa ja ”veden muovaamassa maisemassamme” mm. Lahden ja Hollolan Salpausselällä, Heinolan Vierumäellä toisella Salpausselällä sekä Padasjoella, Asikkalassa ja Sysmässä Päijänteen kansallispuistossa. Geopark kokoaa yksittäiset kohteet isommaksi kokonaisuudeksi, osaksi yhteistä tarinaa.

Unesco-kohteena toimiminen merkitsee alueen luonnon ja kulttuuriperinnön erityispiirteisiin sekä kestävän kehityksen tavoitteisiin pohjautuvaa jatkuvaa kehittämistä mm. kasvatuksen, matkailun ja kansainvälisen yhteistyön saralla. Monipuolista kokonaisuutta vetää Salpausselkä Geopark -yksikkö, joka toimii maakunnallisen matkailuorganisaatio Lahti Region Oy:n yhteydessä. Geopark-toiminta on verkostoyhteistyötä, johon alueen toimijat ovat tervetulleita mukaan.

Kestävyyteen sitoutuvat yritykset voivat hakea Salpausselkä Geopark -kumppaneiksi, jotka pääsevät verkostoitumaan yli kuntarajojen ja voivat hyödyntää geoparkin partner-logoa toiminnassaan. Kumppaneita on tällä hetkellä 36, ja lisää on tulossa, mutta Padasjoelta emme ole vielä saaneet yhtään hakemusta. Kumppanuudesta kiinnostuneet voivat olla matalalla kynnyksellä yhteydessä allekirjoittaneeseen; www.salpausselkageopark.fi-sivuilta löytyy lisätietoa.

Vuosien varrella on ensin geopark-tiimin voimin ja sittemmin yhteistyössä Koulutuskeskus Salpauksen kanssa koulutettu lukuisa joukko Salpausselkä Geopark -oppaita, joilta on mahdollista varata opastuksia Padasjoenkin kohteisiin. Pyöritämme myös varhaiskasvatusohjelmaa, johon Majavan päiväkoti lähti mukaan alkuvuodesta – Padasjoella on siis pian Geopark-päiväkoti. Geopark-sateenvarjon alla toimii myös alueellinen ympäristökasvatustyöryhmä. Kouluohjelma on puolestaan pilotointivaiheessa, ja uusia kouluja otetaan mieluusti mukaan.

Geopark tuottaa ja kokoaa tietoa mm. alueen luontomatkailukohteista ja tuo tietoa esiin nettisivuilla, somessa, infotauluissa ja esitteissä. Materiaalit ovat alueen toimijoiden hyödynnettävissä. Yhtenä esimerkkinä on vuoden alussa julkaistu Salpausselkä Geoparkin neljä isoa järveä kattava vesiretkeilykartta, josta löytyvät Päijänteeltä myös Padasjoen melontareitit ja retkeilijöitä palvelevat kohteet.

Vuosittain kasvavan, maailmanlaajuisen verkoston muodostavia Unescon geopark-alueita on tällä hetkellä 229, kaikkiaan 50 maassa. Unescon geopark-ohjelma on vielä melko uusi asia: se käynnistettiin vuonna 2015. Ohjelman 10-vuotista taivalta juhlistettiin maaliskuussa järjestön päämajassa Pariisissa. Tilaisuudessa korostui geoparkien merkitys Unescon maailmanperintökohteiden ja biosfäärialueiden rinnalla, joista ensimmäiset nimettiin jo yli 50 vuotta sitten. Geopark-verkosto tarjoaa mahdollisuuksia monimuotoiselle kansainväliselle yhteistyölle. Unesco tunnetaan kaikkialla maailmassa, ja Unescon tunnustus on alueelle eräänlainen laatuleima. Jotta voisimme kansainvälisestä tunnustuksesta hyötyä, sitä kannattaa pitää esillä vaikkapa kertomalla toimivansa Unescon geopark-alueella – yhdessä teemme arvokasta aluettamme tunnetuksi.

Scroll to Top