Virva ja Juhani ”Jussi” Pitsinki hyppäsivät pari vuotta sitten pois oravanpyörästä ja muuttivat Espoosta asumaan vakituisesti Nyystölään entiseen Kymi-yhtiön vanhaan omavaraistilan taloon.
Kun metsänvartijoita ei enää tarvittu ja purkutuomion saanut talo tuli 60-luvun lopulla myyntiin, vinkkasi yhtiöllä töissä ollut Jussin äidinisä myynnissä olevasta talosta vävylleen. Talokaupat tehtiin ja Jussi onkin viettänyt Nyystölässä kesät vauvasta asti.
– Muistan, kun tulimme maalle viikonlopuksi ja isä parkkeerasi auton pihaan, niin juoksin heti polkua pitkin naapurin navettaan. Eläinsuoja lehmineen oli pikkupojalle oikein unelmien puuhamaa.
Päijänne ja kalastus ovat olleet tärkeitä elementtejä Jussille pienestä pitäen.
– Vähän isommaksi vartuttuani vietin Kelventeellä lähes koko kesän. Ennen kuin sinne tuli kansallispuisto, siellä oli useampia puolikiinteitä leirejä ja yksi niistä oli meidän. Isä toi autolla Huovariin meille lisää ruokatarpeita, josta haimme ne veneellä. Siellä minä olen Jallin Simonkin ensi kertaa tavannut.
Myös nykyisen kotitalon vieressä sijaitseva Taruksen alue on lapsuudesta saakka tuttua aluetta.
Vesielementti veti puoleensa niin paljon, että Jussi on ollut merillä töissä.
– Toimin kansipuolella puolimatruusina ja matruusina Finnjetillä sekä kaasu- ja öljytankkereilla, kunnes jäin maihin töihin. Meriromantiikka kai sinne veti.
Vene Nyystölän satamassa
Virvalla ja Jussilla on kaksi poikaa, joista toinen opiskelee merikapteeniksi ja toinen konetekniikan diplomi-insinööriksi.
– Insinööriksi opiskelevakin on kesätöissä höyrylaiva Tarjanteella lämmittäjän pestissä. Se on kuumaa hommaa, mutta ainakin hän pääsee tutustumaan konetekniikkaan sen alkutaipaleelta lähtien.
Lasten ollessa pieniä Pitsingeillä oli 20 vuoden ajan asuttava vene merellä.
– Luovuimme siitä, kun aloimme oleskella enemmän Nyystölässä.
Pääkaupunkiseudulta poismuutto ja maaseudulle asettuminen oli ollut pitkään pariskunnan unelmana. Virva teki viime vuosina töitä englannin ja ranskan kielen opettajana ja sitä ennen 15 vuoden ajan toimittajana ja oikolukijana. Jussi työskenteli taksiautoilijana sekä saman alan myyntitöissä.
Viime talven Pitsingit viettivät Espanjassa, mutta edellistalvi kului taloa remontoiden. Vuosisadan vaihteessa rakennettuun hirsitaloon rakennettiin vanhaa kunnioittaen lisäsiipi, johon tuli kodinhoitohuone ja suihkutilat.
– Ennen lisäsiiven valmistumista pääsimme kunnolla entisajan tunnelmaan, kun tiskivesikin piti lämmittää saunan padassa. Tällä hetkellä vesi tulee vain lisäsiipeen, mutta tulevan kesän remontin myötä vesiputket vedetään myös keittiöön.

Metsänvartijan mökki on kuivalla maalla peltojen keskellä, mutta Nyystölän satamasta löytyy 4,5-metrinen vene kalastelua ja päiväretkeilyä varten.
Uimahalli, kirjasto ja terveysasema saavat kehuja
Pitsingit käyttävät paikallisia palveluita niin paljon kuin mahdollista.
–Erityisesti paikallinen puutavaraliike on tullut tutuksi taloa remontoidessa, mutta olemme aina ostaneet myös kaikki päivittäistavarat täältä.
Remontointiaikana erityisesti talvipakkasilla uimahalli Jokihelmi tuli tutuksi.
– Kävimme joka päivä uimahallissa. Saunassa on mukava jutella ja parantaa maailmaa. Joskus uin matkaa kylmässä altaassa, mutta terapia-altaan ruutujumppa on kyllä erityisen mainio keksintö.
Myös omatoimikirjasto saa kiitosta.
– Se on aivan loistava systeemi.
Pitsingit ovat vaikuttuneita myös Padasjoen terveyspalveluiden toimivuudesta.
– Olemme tottuneet paljon huonompaan palveluun. Hammashoitoonkin pääsee täällä todella nopeasti verrattuna Espooseen. Siellä joutui tarkastuksesta lähdettyään varaamaan saman tien vuoden päähän uuden ajan, muuten sinne oli mahdoton päästä.
Veneilyä harrastavina Pitsingit käyvät usein myös Laivarannassa.
– Uudet yrittäjät nostivat kivasti paikan profiilia. Pojatkin olivat viime kesänä satamaan tullessaan aivan ihmeissään, kun joku oli ottamassa köysiä vastaan ja toivottamassa tervetulleeksi.
Kylänraitti elävämmäksi
– Meidät on kyllä otettu Padasjoella kaikin puolin hyvin vastaan, vaikkakin kunnan tervetulopakettia olemme turhaan odotelleet.
Jussin mielestä on sääli katsoa, kun kirkonkylän keskusta pikkuhiljaa kuihtuu.
– Muistan, miten paljon kylällä oli kauppoja ja liikettä, kun olin pikkupoika. On hyvä asia, että tällä hetkellä asiasta keskustellaan ja pohditaan miten kyläraittia saisi jälleen elävämmäksi.
Virva kuuluu tänä keväänä perustettuun Padasjoen Seudun Maanpuolustusnaisiin. Jussi puolestaan valittiin juuri Nyystölän osakaskunnan puheenjohtajaksi ja hän toimii myös kalastuksenvalvojana.
– Vesissä meillä on valtava yhteinen omaisuus ja minusta on outoa, kun kaikki osakkaat eivät edes tiedä omistavansa vesialueita. 50 vuotta sitten taaksepäin tilanne on ollut aivan erilainen, monen elinkeino on ollut kalastus tai ainakin osa elannosta on tullut järvestä.
Myös ensi talveksi pariskunta suuntaa Aurinkorannikolle. Tarkoituksena on järjestää siellä asuville suomalaisille opastettuja patikointiretkiä.
– Sellaisille on tilausta, sillä osa Aurinkorannikolla talvensa viettävistä suomalaisista on arkoja liikkumaan johtuen kenties puutteellisesta kielitaidosta ja siitä, etteivät he omista autoa.
Kevään saavuttua Pitsingit palaavat jälleen omaan kesäparatiisiinsa Nyystölään.
– Olemme me vähän miettineet, että mitä ja millaisia palveluja voisimme täällä Padasjoella matkailijoille tarjota. Aika näyttää, tuleeko haaveista totta.