Metsien maanmuokkauksessa oli Padasjoella tyhjiötä pitkäaikaisen muokkarin lopetettua, mutta MetsäMestareitten uusi metsävarusteltu kaivinkone on korjannut tilannetta. Parhaillaan työn alla on hakkuuaukion mätästys Virmailassa.

Juho Valosen uusi kaivinkone on tehty metsäkäyttöön. Panssaroidussa alustassa on tukisukset, telat ovat leveämmät, telaohjurit paremmat ja alavaunu on korkeampi, jolloin maavaraa on enemmän kuin normikaivurissa.
– Sillä pääsee paremmin kivien ja kantojen yli. Tämä on juuri se malli, jota metsävarustellaan pelkästään. Kuitenkin tällä pystyy tekemään myös teitä ja kääntöpaikkojakin, kertoo auttoislaisyrittäjä.

– Koneessa on Asta-GPS-järjestelmä, joka laskee tehtyjen mättäiden määrän ja mätästetyn pinta-alan. Sen perusteella pystytään tilaamaan ja tuomaan kohteelle tarkka taimimäärä. Se myös piirtää karttaan kuviota sitä mukaa, kun työ etenee.
Hytissä on ilmastoinnin lisäksi tummennetut lasit. Maakeskeläinen Heikki Kangas-Paavo aloittaa mätästystyöt aamuvarhain ja kerkiää vielä kotitilankin töihin. Sukupolvenvaihdos tehtiin viime vuoden tammikuussa. Kangas-Paavon pelloilla kasvaa kuminaa ja nurmea, tarkoitus on tehdä riistapeltokin.
– Metsätaloutta ja viljelyä, pelloista puolet on vuokralla.
Kangas-Paavon peltoja vuokraa Juhani Kotka Auttoisilta, joka oli talvella Valosella kaivurikuskina. Moto- ja ajokonekuskina työskennellyt Kangas-Paavo on jelpannut Kotkaa peltohommissa. Kun Valonen kysyi, lähdetkö kuskiksi, jos ostan kaivurin, tuli lupauduttua:
– Luulin sitä vitsiksi. Tässä sitä nyt sitten ollaan, ihan mukavaa toki.
Sulan maan aikaan maanmuokkauksessa on täystyöllisyys, jopa kahta työvuoroa pitää paikoin harkita. Virmailaan tehdään parhaillaan laikutusta koivuntaimia varten, seuraavalle kohteelle tulee laikkumättäitä kuuselle.
Talveksi energiapuunkorjuuta
Koneessa on myös energiapuukoura, jolla tehtiin jo viime talvena energiapuun korjuuta pellonreunoista ja tienvarsilta sekä jokunen harvennuskin.
Juho Valonen aloitti yrittäjyyden toiminimellä vuonna 2014 ja muutti myöhemmin MetsäMestarit osakeyhtiöksi.
– Perusmetsurintöillä aloitettiin, raivauksilla ja puunkaadolla, eikä ne ole poistuneet valikoimasta mihinkään, vaikka mukaan tuli traktorikalustossa risun- ja puuajoa, kantojyrsintää ynnä muuta.
Kaivurinhankinta tuli ajankohtaiseksi viime syksynä, kun Metsänhoitoyhdistys ryhtyi hieromaan sopimusta Valosen kanssa.
– Tarve muokkarille on kova. Metsäyhtiöistäkin on soiteltu ja tarjottu hommia, kun muita maanmuokkaajia ei täällä ole. Keskitytään nyt yhdistyksen kautta palvelemaan paikallisia maanomistajia ja pyritään tekemään yhtä laadukasta jälkeä kuin edeltäjä, monimuotoisuus huomioiden.
Uudessa koneessa on pitkä takuu ja huoltosopimus, jolloin suurempaa seisokkia ei tule. Huoltomies tulee maastoon tekemään työn, eikä kaivuria tarvitse lähteä siirtämään mihinkään.
Työnäytös syksyllä
MetsäMestarit järjestää syksyllä maanmuokkauspäivän, jonne yleisö voi tulla katsomaan kaivuria tositoimissa. Työnäytöksen paikka ja ajankohta ilmoitetaan lähempänä.
– Kaikille avoin tilaisuus, jossa näkee mikä on laikku, mikä laikkumätäs ja mikä mätäs. Samalla maanomistajat voi tutustua koneeseen.
Maanmuokkaus metsitystä varten aiheuttaa yllättävän vähän näkyviä muutoksia. Istutuspaikat eivät ole isoja tai syviä, eikä kaivurin teloistakaan jää juuri jälkiä.
– Tarpeetonta mylläystä vältetään. Toki maanmuokkausvaiheessa on järkevää perata samalla ojat, jolloin saa kuvion vesitalouden kuntoon. Sen takia on ojakauha mukana.
Istutuskausi on juuri alkamassa ja Valonen aikoo itsekin tarttua pottiputkeen. Evolta on tulossa 3 opiskelijaa iskemään taimia maahan.