Metsänviljelyssä on tapahtunut muutosta viime vuosina. Metsäkeskuksen mukaan talousmetsissä hakkuun jälkeen istutetaan tai kylvetään eniten mäntyä.
Viimevuotisten metsänkäyttöilmoitusten mukaan jo yli puolet metsistä aiottiin uudistaa männylle. Kuusen osuus oli 44 % ja rauduskoivun yli 5 %. Muita puulajeja käytetään talousmetsien uudistamisessa vain pieniä määriä.
Päijät-Hämeessä männyn osuus oli selvästi alle kolmannes.
Viime vuonna rauduskoivua istutettiin metsän uudistusaloille hieman aiempaa enemmän. Metsänomistajia kiinnostavat jalostetut rauduskoivun taimet, jotka kasvavat nopeasti. Koivunistutusta on rajoittanut pelko hirvituhoista ja huoli taimien saatavuudesta. Nykyisin koivuntaimia saa taimitarhoilta hyvin ja monet metsänomistajat ovat lisänneet tietoisesti lehtipuun määrää metsissään.
Harvinaisempia puulajeja, kuten hieskoivua, tervaleppää ja tammea, käytetään metsän uudistamisessa vain vähän. Näitä puulajeja istutetaan usein pääpuulajien joukkoon, kun halutaan kasvattaa sekametsää. Harvinaisemmista puulajeista istutetaan eniten lehtikuusta.
Yli kaksi kolmasosaa metsän uudistamisista suunniteltiin tehtäväksi istuttamalla puuntaimia. Kolmasosa uusista taimikoista perustetaan siementen kylvöllä tai luontaisesti uudistaen.