Kyläkyselyllä kartoitetaan palveluja,toimintaa ja valmiutta kaikissa yhdeksässä kylässä ★

Ensi viikolla alkaa koko Padasjoen kuntaa koskeva kyläkysely. Kyselyllä kartoitetaan kylien tilannetta kattavasti ja saadaan samalla selville, mitä padasjokelaiset ja vapaa-ajan asukkaat ajattelevat kunnan elinvoimasta ja turvallisuudesta. 

15.4. alkaen kerätään kaikkien Padasjoen asukkaiden ja vapaa-aikaa kunnan alueella viettävien ajatuksia kylien toiminnasta ja turvallisuudesta. Vastausaikaa on kolme viikkoa 8.5. asti.

Kirkonkylän lisäksi Padasjoella on kahdeksan kylää. Kaikissa on aktiivinen kyläyhdistys, talkoita ja tapahtumia.

Vastata voi sähköisesti linkistä kunnan, kylien ja Padasjoen Sanomien nettisivujen kautta. Paperivastaukset voi toimittaa Kuntalaan, kirjastoon tai paikallislehden postilaatikkoon.

Nimettömiä vastauksia hyödynnetään Kylä- ja kyläturvasuunnitelmien laatiminen Padasjoella -projektin ohjausryhmässä. Niistä myös keskustellaan kunnanjohtajan kyläkierroksella eri kylissä.

Ensimmäinen kyläsuunnitteluun liittyvä tulevaisuustyöpaja pidettiin kyläkokouksen yhteydessä Auttoisilla sunnuntaina.

Kysely liittyy kunnassa tänä vuonna meneillään olevaan projektiin, jonka tarkoituksena on päivittää kylien kylä- ja turvasuunnitelmat. Kukin kyläyhdistys laatii itsenäisesti omansa, mutta kunnan koordinointi tukee suunnitelmatyötä. Turvasuunnitelmat, jotka ovat osa kunnan varautumista, tulevat osaksi kyläsuunnitelmaa.

Läheskään kaikilla kylillä ei pidemmälle tulevaisuuteen tähtäävää kyläsuunnitelmaa ole turvasuunnitelmasta puhumattakaan. Saatuja vastauksia voidaan hyödyntää myös kylien toiminnan kehittämisessä.

Oman kylän riskit ja mahdollisuudet selville

Näin laajaa kaikkia koskevaa kyselyä ei Padasjoella ole aiemmin tehty. 98-osainen kysymyspatteristo pyrkii selvittämään mm. sen, mikä vaikuttaa viihtyvyyteen (vaihtoehtoina esim. sukusiteet, ystävät ja naapurit, sijainti, luonto, oma rauha), millaisia kyläyhteisöt ovat (ilmapiiri, yhteistyö, uusien asukkaiden mukaanottaminen  jne) ja mitä palveluja kylille kaivataan. Järjestötoiminnan, harrastusmahdollisuuksien ja yritystoiminnan lisäksi kysytään, toivoisitko kylällesi jätekimppapistettä.

Turvallisuudentunteesta kysytään, samoin oman kylän vaaranpaikoista. Vastaajan omaakin varautumisastetta selvitellään tiedustelemalla, löytyykö taloudesta sammutuspeite, ensiaputarvikkeet ja 72 tunnin varautumistarpeet häiriötilanteisiin.

Vastaajan halukkuutta vapaaehtoistyöhön tai koulutuksiin kysytään, kuten myös sitä, onko vastaajalla jotakin osaamista tai kalustoa, jota voi häiriötilanteessa hyödyntää. Tiedottamiskanavien suosio selviää kyselyssä. Kylien kehittämiseen voi myös antaa oman vinkkinsä.

Kyselystä kannattaa vinkata ja linkata myös kaverille.

Scroll to Top