Vihreät oli järjestänyt kävijöitä tasaisena virtana houkutelleen muurinpohjalettutarjoilun lisäksi poniajelua S-marketille perjantaina 28.3.
Teemoina ehdokkailla on tietopohjaisen ja kuntalaisia kuuntelevan päätöksenteon edistäminen, luontoarvojen puolustaminen sekä kunnan elinvoimaisuuden kehittäminen eri tavoin. Tuulivoima on näiden vaalien puhutuin aihe ja se nousi esiin myös vaaliteltalla. Vihreät toki kannattaa vihreää siirtymää ja fossiilisista polttoaineista luopumista, mutta se ei saa tapahtua luontoarvojen kustannuksella.

Seija Karevaara pohti, miten kaikessa ympäristönsuojelussa keskeinen ajatus on aineen ja energian tehokas kierto ja neitseellisten raaka-aineiden säästeliäs käyttäminen. Esimerkiksi kallioainesten louhimisessa on hyvä tiedostaa sen peruuttamattomuus.
Myös elinvoimasta keskusteltiin ja pohdittiin, voisiko kunnassa olla teollisempaa tuotantoa ja millaista se voisi olla.
Paikallisten ehdokkaiden lisäksi paikalle oli saapunut kaksi aluevaaliehdokasta: Allu Pyhälammi, Vihreiden puoluevaltuuston varapuheenjohtaja ja asikkalalainen Terhi Vesterinen, joka on kunnanvaltuutettu sekä maaseutu- ja erävihreiden varapuheenjohtaja.
– Vaalien tärkein teema on ihmisten hyvinvointi. ”Arki ratkaisee” on Vihreillä näiden vaalien slogan, kertoi Pyhälammi.
– Työttömyys on nyt korkeimmalla tasolla 10 vuoteen. Jos kurjistaa ihmisten elämää, ei luo kasvua.
Aluejaostoon kuuluva Vesterinen oli sitä mieltä, että aluevaltuutetuilla on oikeasti vaikutusvaltaa. Asikkalassa oli juuri tapahtuma, jossa kerrottiin omatiimimallista.
– Ihmiset olivat huolissaan ennen kaikkea terveysaseman säilymisestä. Hyvinvointialueelta kerrottiin, että jatkossa alueella on eritasoisia sote-asemia, joilla kaikilla ei välttämättä ole lainkaan lääkäriä, sanoi Vesterinen.
Sekä Vesterinen että Syvälammi ovat vaalitilaisuuksissa kiertäessään kuulleet äänestäjien huolia. Turvallisuudesta on maailmantilanteen takia keskusteltu paljon.
– Yhtenä huolenaiheena on se, etteivät kuntalaiset saa ääntään kuuluville. Esimerkiksi kaavoituksessa kunta voisi enemmän osallistaa asukkaita mm. kuntalaiskävelyillä. Kunnan pitäisi myös tehdä enemmän tyhjillään olevien talojen asuttamiseksi: kaupungeissa on kuitenkin paljon ihmisiä, jotka haluavat muuttaa maalle.
Joissain kunnissa on kyläyhdistysten tai muiden aktiivien järjestämää ”taloagenttitoimintaa”, jolla pyritään saattamaan yhteen asuntoa etsivät ja myyntiä tai vuokrausta harkitsevat.