Demarien kuntavaaliehdokkaat tarjosivat lauantaina 29.3. lettuja, makkaraa ja kahvia. Kymmenestä ehdokkaasta paikalla oli seitsemän.

Janne Kallio haluaisi kehittää kuntaa ja saada tänne lisää asukkaita, myös kunnan vuokra-asuntotilanne pitäisi saada kuntoon. Valtuustossa Kallio haluaisi tehdä yhteisen kunnan eteen töitä tai muuten paikkakunta näivettyy kokonaan.
Ensi kertaa ehdolla oleva Juha Salonen sanoi ymmärtävänsä matkailijoiden merkityksen kunnalle, mutta päättäjien pitäisi ottaa enemmän huomioon myös vakituiset asukkaat.
– Ympäri vuoden kunnassa asuvia ei mielestäni paljon huomioida, vaikka me kuitenkin maksamme verot tänne. Somessa on helppo huudella ja arvostella, mutta siellä yleensä ovat äänessä sellaiset tyypit, jotka eivät ole valmiita laittamaan itseään likoon.
SDP:n vaaliteeman mukaisesti Salonen haluaisi lisää läpinäkyvyyttä päätöksentekoon.
– Asiat on tähän asti päätetty pienessä piirissä jossain kabinetissa, siihen haluaisin muutosta.
Keskusta näivettynyt
Kylän keskustan elävöittämisestä puhuttiin. Kylänraitille ei nykyisellään eksy juuri kukaan, kun mökkiläisetkin saavat marketilta tarvittavat palvelut tai sitten ajavat suoraan satamaan.
Mira Vilkmanin mukaan kaavoituksen muutoksella voisi saada helpotusta.
– Jos nyt tyhjillään olevissa liikehuoneistoissa saisi myös asua, voisi tilanne olla toinen. Huoneistossa voisi pyörittää pientä liiketoimintaa ja asua huoneiston takaosassa, visioi Vilkman.
Kaikki tietävät, että uusi valtuusto tulee päättämään kunnan kannalta kahdesta hyvin merkittävästä asiasta: uuden koulun rakentamisesta ja tuulivoimasta.
– Kannattaa ottaa hyvin asioista selvää ja valita sellainen ehdokas, jolla on samanlaiset mielipiteet.
Myös Vilkman peräänkuluttaa avoimuutta päätöksenteossa.
– Kuntalaiset eivät juurikaan tiedä, mitä kunnassa tapahtuu ja minkälaisia päätöksiä siellä valmistellaan. Sekä vakituiset että vapaa-ajan asukkaat pitäisi ottaa mukaan jo varhain mukaan valmisteluvaiheessa. Nykypäivänä on helppo järjestää vaikkapa Teams-palavereita, johon vapaa-ajan asukkaatkin voivat osallistua ja tuoda mielipiteensä kuuluviin.
Vilkman kehuu SDP:n ehdokasjoukkoa, joka tekee tiiviissä yhteistyössä vaalityötä ja tavoittelee lisäpaikkoja valtuustossa.
– Tavoitteena on useampi hallituspaikka.
”Ei” tuulimyllyille
Pari vuotta sitten Padasjoelle perheineen muuttanut Saija Malaste on myös ensi kertaa vaaliehdokkaana. Malaste liputtaa uuden koulun puolesta ja muutenkin hän haluaisi vaikuttaa lasten ja nuorten asioihin.
– Padasjokihan on ihan paras paikka kasvattaa lapset, sen vuoksihan mekin muutimme tänne. Uusi koulu antaisi tulevaisuuden uskoa ja olisi sellainen houkutus, jolla voisimme saada uusia asukkaita kuntaan.
Saijan aviomies, niin ikään SDP:n listoilla ehdokkaana oleva Paavo Malaste iloitsi voitosta koululaisten varjovaaleissa.
– SDP menestyi muutenkin hyvin ja erityisesti olen tyytyväinen siitä, että nuorison äänestysprosentti varjovaaleissa oli korkea.
Etsivää nuorisotyöntekijänä työskentelevä Paavo Malaste muistuttaa, että myös Nuokulla tehdään demokratiakasvatusta järjestämällä parin vuoden välein nuorisovaalit.
– Luonnossa mielellään liikkuvana ihmisenä rakastan sitä, enkä halua tuulimyllyjä pilaamaan Padasjoen luontoa, vaikkakin sinällään kannatan uusiutuvia energiamuotoja.
Ideologian perässä ei voi mennä sokeasti, vaan esimerkiksi tuulivoima-asiassa on tarkasteltava koko tuulimyllyjen valmistamisprosessi ja mietittävä, onko se alusta loppuun asti ekologinen.
– Sama pätee sähköautoihin. Niitä pidetään paljon ekologisempina vaihtoehtoina kuin dieselautoja, mutta ei oteta huomioon, kuinka paljon luontoa louhitaan sähköautojen akkujen valmistuksen vuoksi.
Kesäasukkaasta vakituiseksi
Yhdeksän vuotta sitten Padasjoelle muuttanut Markku Hokkanen nauttii myös Padasjoen luonnosta; hän kerää marjoja ja sieniä sekä kalastaa.
– Luonnon helmassa ajatus kulkee parhaiten; siellä on hyvä rauhassa pohtia vaikka näitä kuntapolitiikkaan liittyviä asioita.
Hokkasilla oli ensin kesäpaikka Padasjoella, ja todettuaan paikkakunnan oikein mukavaksi ja viihtyisäksi he ostivat täältä omakotitalon.
– Palveluista ei voida enää tinkiä; tarvitaan kaikki mitä täällä nyt on, eivätkä lisäpalvelutkaan olisi pahitteeksi. Esimerkiksi monet ovat toivoneet tänne laskujen maksuautomaattia.
Jyrki Salonen toivoisi muiden kuntapäättäjien tavoin lisää työpaikkoja ja asukkaita.
– Minulla on kolme vaaliteemaa: varhaiskasvatusta annetaan tällä hetkellä useassa eri paikassa, lapset pitää saada saman katon alle, toiseksi koulukiusaamiselle pitää saada nollatoleranssi ja kolmantena vastustan tuulivoiman tuomista paikkakunnalle.
Kaikkia lapsia ja nuoria Salonen ei laittaisi samaan rakennukseen, vaan varhaiskasvatus pitäisi olla omana yksikkönään ja koululaiset omassa rakennuksessaan. Hyvänä asiana hän pitää ulkomaalaistaustaisia opiskelijoiden saamista lukioon, mutta heillekin pitäisi olla tarjota asumiskelpoisia asuntoja.