Hyvinvointikertomus oli sivistyslautakunnan käsittelyssä ja menee seuraavaksi kunnanhallitukselle. Valtuustolle on kerran valtuustokaudessa valmisteltava laajempi hyvinvointikertomus. Hyvinvointijohtaja esittelee laajan hyvinvointikertomuksen kunnanvaltuustolle toukokuussa, jolloin valtuuston käsiteltävänä on myös vuoden 2024 tilinpäätös.
Kunnan hyvinvointityötä ohjaavat maakunnalliset kärjet vuosille 2021– 25: mielen hyvinvointi, osallisuus ja yhteisöllisyys, arjen turvallisuus sekä päihteettömyys ja terveelliset elämäntavat. Lisäksi Padasjoella on hyvinvointisuunnitelmaan 2021– 2025 määritelty kunnan omat hyvinvoinnin kärjet: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi, ikääntyneiden hyvinvointi sekä hyvinvointijohtaminen. Näihin on hyvinvointisuunnitelmassa asetettu tavoitteet ja toteutumisesta raportoidaan laajassa hyvinvointikertomuksessa.
Padasjoella pyritään toimimaan yhden luukun periaatteella, jossa yksi yhteydenotto avuntarvitsijalta riittää.
Nuorisolle on järjestetty myös koulupäivien yhteyteen mahdollisuus kohdata ammattilaisia. Lapsiperheille on järjestetty tapahtumia, työikäisille ja ikääntyneille liikuntaryhmiä. Koulukyselyiden mukaan lähes kaikki oppilaat käyvät syömässä koululounaan ja yli 90 % piti sitä laadukkaana.
– Hyvinvointialueuudistuksen myötä vuoden 2023 alusta opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut siirtyivät kunnilta hyvinvointialueiden vastuulle. Opiskeluhuollon resurssit ja palveluihin pääsy on tämän jälkeen heikentynyt huomattavasti, todetaan kertomuksessa.
Kunta tarjoaa 70 vuotta täyttäneille maksuttomat uimahallikäynnit ja yli 65-vuotiaille ilmaisen Seniorisalin. Liikuntaneuvonnan käyttö on ollut kuntalaisten keskuudessa melko vähäistä. Kunta on edelleen jatkanut ikääntyneiden päivätoimintaa.
Koulutuksen ulkopuolelle jääneiden määrä on Padasjoella nousussa ja selvästi suurempaa kuin naapurikunnissa – tähän toki vaikuttaa ikäryhmän pieni koko, jolloin yhdenkin nuoren tippuminen koulutuksesta voi näyttää prosentteina isolta muutokselta. Toimeentulotukea pitkäaikaisesti saaneiden määrä on sen sijaan vähentynyt. Kaatumisiin ja putoamisiin liittyvät ikäihmisten hoitojaksot ovat kasvussa.
Muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään käyttävien määrä on Padasjoella kasvanut viime vuosina. Lapsiperheitä on 22 % perheistä, yhden vanhemman perheitä joka neljäs lapsiperheistä. Yhden hengen asuntokuntien määrä on pysynyt 47 prosentissa.
Huoltosuhteen käyrä on nousussa ja viimeisin lukema on 108,6. Padasjoen väestöennuste vuodelle 2030 on 2470.
Työllisiä on 32,3 % väestöstä. Padasjoella nuorisotyöttömyys on vähäistä, kun taas vaikeasti työllistettäviä on enemmän kuin naapureissa ja Päijät-Hämeessä keskimäärin. Keskimääräinen eläkkeelle siirtymisikä on 60. Perusterveydenhuollon lääkärikäynnit ovat vähenemään päin.