Pappi Särkiö harrastaa mehiläistarhausta ★

Evp. kenttäpiispa, Salpausselän kappalainen Pekka Särkiö piti tiistaina 11.3. Olkkarilla kiintoisan luennon mehiläisten hoidosta sekä mehiläisten ja Raamatun välisestä yhteydestä. 

Kun Lahdessa asuva Särkiö tulee kesäaikaan Padasjoelle, laittaa hän suoja-asun päälleen ja lähtee katsastamaan mehiläispesiä, jotka sijaitsevat Hanna-serkun marjatilalla Arrakoskella. Yhteistyö on hyvin hedelmällinen: viljeltävä vadelmat tarvitsevat pölyttäjiä ja mehiläiset puolestaan tarvitsevat mettä tuottavia kukkia.

– Samoilla pelloilla setäni Heikki Särkiö aloitti mehiläistarhauksen 90-luvulla, kun Särkiöisiin tuli ensimmäistä kertaa vadelmaviljelystä.

Pekka Särkiö on harrastanut mehiläistarhausta 11 vuotta; vierellään Kari Oksala, joka aloitti vuonna 1977.

Särkiö esitti huolensa siitä, että mehiläisten, muiden mesipistiäisten ja pölyttäjien kannat tuholaismyrkkyjen vuoksi vähenevät uhkaavasti.

– Sanotaan, että Suomessa pitäisi perustaa vuosittain 50 000 uutta mehiläisyhdyskuntaa, jotta korvattaisiin luontaisten pölyttäjien väheneminen.

Mehiläisten tuottamista tuotteista hunaja on se perinteisin ja tunnetuin.

– Pölytyksen kaupallinen arvo on viisinkertainen hunajaan nähden. Monet viljelijät ja marjankasvattajat vuokraavat mehiläispesiä peltojen reunoille varmistamaan, että sato olisi parempi. Muita tuotteita ovat mehiläisvaha, perka ja propolis. Mehiläismyrkkyä eli sitä mitä sillä on pistimessään, otetaan myöskin talteen.

Kausi alkaa pian

Mehiläisvuosi alkaa maalis-huhtikuussa, kun lämpö on noin 810 astetta plussan puolella.

– Mehiläiset ovat syöneet pitkin talvea ravintosokeria, mutta ilman lämmetessä lähtevät lentoon ja käyvät tyhjentämässä suolensa. Ei kannata laittaa ulos ainakaan lakanapyykkiä kuivumaan, koska ne ovat keltaisenkirjavia mehiläisten käytyä vessareissulla.

Pesäpohjat puhdistetaan keväällä kuolleista mehiläisistä. Jos ne ovat syöneet talviruokansa loppuun, niille annetaan lisäruokaa.

Kun prinsessa eli emokennosta kuoriutuva nuori emo parin viikon sisällä lähtee häälennolle pesästä, se lentää usean sadan metrin korkeuteen. Noin viiden kilometrin säteeltä lähtee kuhnureita muista pesistä prinsessan luo. Vain vahvimmat selviävät sen luo korkeuksiin ja noin 10 kuhnuria saa paritella sen kanssa. Emo palaa takaisin pesälle ja se pystyy munimaan kolmisen vuotta.

– Se on oikea munimiskone, pystyy munimaan parituhatta munaa päivässä.

Kun sikiöinti on käynnissä ja tulevia mehiläissukupolvia on kasvamassa, yhdyskunta alkaa vaatia lisää tilaa. Toukokuussa tarvitaan toinen pesälaatikko ja kolmas kesäkuussa. Jos mehiläisyhdyskunta kokee liiaksi ahtautta, syntyy parveilukuume ja lentomehiläiset jättävät pesänsä.

Kesä-heinäkuu on sadonkorjuun aikaa, silloin voidaan tehdä myöskin jao­k­keita eli vahvoja yhdyskuntia voidaan jakaa ja näin aloittaa uusia pesiä. Useana vuonna monien kukkien­ kukinta on loppunut jo kesäkuun loppuun mennessä eli mehiläiskesä on lyhentynyt 23 viikolla.

– Mehiläiset ovat alkaneet syödä pesässä olevaa hunajaa jo heinäkuussa. Niinpä se tarvitsisi osata kerätä oikeaan aikaan pois. On olemassa tarhureita, jotka pitävät vaakapesiä eli heillä on pesien alla vaakoja, joista he näkevät pesien painon kehityksen. Kun paino alkaa pudota he ilmoittavat internetissä, että nyt alkaisi olla sadonkorjuun aika. Se on vähän kuin osakekursseja seuraisi.

Särkiö saa yhdestä pesästä noin 3040 kiloa hunajaa, kun taitavammat tarhurit hyvillä paikoilla voivat saada jopa 100 kg.

Kun hunaja otetaan pois pesästä, pitää mehiläisille antaa vaihtokauppana ruoak­si kuumaan veteen liotettua kidesokeria.

Elokuulla tarhurin tehtäviin kuuluu punkintorjunta. Torjunta on tehtävä toistamiseen joulukuussa.

Viisaita ja uutteria

Raamatun sananlaskuissa mehiläiset ovat viisauden ja uutteruuden vertauskuvia.

– Viisas sydän antaa suuhun sanat, jotka vievät perille opetuksen. Ystävän sanat ovat nuorta hunajaa: makeat mielelle, virvoittavat ruumiille. Toisessa kohdassa sananlaskujen kirjassa: syö poikani hunajaa, se on hyvää, ja mesi on makeaa kielelläsi. Yhtä lailla on viisaus sinulle hyväksi: kun löydät sen, sinulla on tulevaisuus, toivosi ei raukea tyhjiin.

– Hunajaa ei pidä syödä liikaa eikä kunniaa tavoitella ylen määrin, sanotaan sananlaskuissa.

Raamatun Tuomarien­ kirjassa on naispuolinen kansanjohtaja nimeltään Debora. Nimi merkitsee mehiläistä. Debora oli hyvä kansanjohtaja, sillä hänen aikanaan kansa selvisi vastustajistaan.

Tuomarin kirjassa kerrotaan myös Simson-nimisestä henkilöstä.

– Hän oli pyhä mies Johannes Kastajan tavoin ja hänen piti syödä tietynlaista ravintoa, kuten heinäsirkkoja ja hunajaa.

Simsonin vahvuus ja voimat tuottivat paljon hyvää, mutta hän tunsi vetoa vieraskansojen naisiin. Lain mukaan vierasmaalaisten kanssa ei saanut avioitua.

– Simson lähti Timnaan ottaakseen vierasmaalaisen tytön vaimokseen. Hän poikkesi tieltä katsomaan leijonanraatoa ja näki, että sen sisällä oli mehiläispesä ja pesässä hunajaa. Hän söi sitä kulkiessa ja kun hän tuli vanhempiensa luo, hän antoi hunajaa heillekin. Mutta Simson ei kertonut heille, että hän oli kaapinut hunajan leijonan raadosta.

Simpson oli tappanut leijonan paljain käsin ja se on tapahtunut vielä viinitarhassa. Leijona oli Juudan suvun tunnus kuten myöskin viinitarha.

–Raamatun mukaan avioliitot vierasmaalaisten naisten kanssa johtivat Juudan häviöön. Simson oli siitä kuin esikuva. Simsonin arvoituksen opetus on: Juudan kuningassuvun loppumisen jälkeen (597 eKr) viisaus hallitsee Israelissa.

Scroll to Top