Yritysten ja kuntien välinen hyvä yhteistyö on elintärkeää paikallisen talouden ja asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Mitä tämä yhteistyö käytännössä on ja mitä se arjessa tarkoittaa on relevantti kysymys.
Yritysystävällinen päätöksenteko tarkoittaa käytännössä sitä, että kunnat ottavat huomioon yritysten tarpeet ja näkökulmat päätöksenteossaan. Yritysvaikutusten arviointi päätöksenteossa on yksi konkreettinen teko. Kunnat tekevät paljon päätöksiä, jotka vaikuttavat suoraan tai välillisesti yritysten toimintaan, ennen päätöksentekoa on hyvä pysähtyä ja miettiä miten päätös vaikuttaa yrityksiin alueella; positiivisesti vai negatiivisesti.
Kunnan päätöksenteon yritysystävällisyys ei ole vain yritysten etu, vaan se hyödyttää koko yhteisöä. Kun yritykset menestyvät, myös kunta menestyy. Yritykset tuovat kunnille verotuloja, luovat työpaikkoja ja edistävät paikallista hyvinvointia. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kunnat tekevät kaikkensa tukeakseen paikkakunnan omia yrityksiä ja luodakseen heille suotuisat toimintaedellytykset. Vanha sanonta ”Hyvä kello kauas kuuluu” kannattaa muistaa, tällöin on myös helpompi houkutella uusia yrityksiä aloittamaan toimintansa tai sijoittumaan kuntaan. Myös monipaikkaisuus ja etätyö tarjoavat monille kunnille yhä uusia mahdollisuuksia, kun palveluiden kysyntä kasvaa. Padasjoella on runsaasti vapaa-ajan asuntoja ja sitä myöten hyvät mahdollisuudet edistää paikallisten palveluiden tarjontaan joko itse tai yhteistyössä toisten kanssa.
Viime vuonna toteutettiin Yrittäjien Kuntabarometri -kysely, joka osoittaa selvästi, kuinka tärkeää on, että kunnat panostavat yritysystävälliseen päätöksentekoon. Kyselyn mukaan Päijät-Hämeessä on tapahtunut merkittävää parannusta elinkeinopolitiikan osa-alueilla, kuten yrityspalveluissa ja päätöksenteon yrityslähtöisyydessä. Padasjoella kokonaisarvosana yrityspalveluista on hieman laskenut. Yrityspalveluiden kehittäminen ja yritysten tarpeiden parempi huomioiminen vahvistaisi yritysten toimintaolosuhteita ja sitä kautta yritysten liiketoimintaa. Onnistumisiakin löytyy, esimerkiksi lupahakemusten sujuvuudessa on onnistuttu jopa koko maata paremmin, joka osaltaan parantaa yritysten toimintamahdollisuuksia. Tällä on iso merkitys, jokainen tietää kuinka paljon sujuvat lupapalvelut merkitsevät; aikataulut eivät laahaa perässä, asiat saadaan etenemään ja päästää keskittymään olennaiseen ja rahaakin saattaa säästyä.
Padasjoen tuloksista löytyy myös konkreettisia kehitysehdotuksia: yrittäjät kaipaavat yhteydenpidon, vuorovaikutuksen ja yhteistyön lisäämistä kunnan kanssa. Esimerkkinä voisi olla yritysvierailut ja yhteiset tilaisuudet, jolloin tullaan paremmin tutuiksi, kuullaan toimijoita ja yritykset pysyvät paremmin ajan tasalla kunnan päätöksistä ja palveluista. Kehitysehdotuksissa nousi esille myös hankintapolitiikan kehittäminen pk-yrityksille suotuisampaan suuntaan sekä kaavoituksen, tilatarpeiden ja tietoliikenneyhteyksien parantaminen. Reilu kilpailu kannattaa, paikallista yrittäjyyttä tukevat hankintaprosessit ja markkinavuoropuheluiden järjestäminen edistävät kilpailua ja varmistavat, että verovarat käytetään tehokkaasti.
Isoja asioita, eikä kaikkea ei voi tehdä kerralla, on hyvä valita muutama konkreettinen kehitettävä asia, joka viedään myös maaliin, niin hyviä tuloksia tulee varmasti.
Kunta- ja aluevaalit lähestyvät, meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia päätöksentekijöitä valitsemme. Itse kannustan äänestämään ihmistä, joka haluaa rakentaa yhteistyötä, nähdä mahdollisuuksia esteiden sijaan, luoda kasvua ja uskaltaa ajatella hieman toisin. Aika usein näin ajattelee yrittäjä.
Heta Vihervirta-Vuontelo
toimitusjohtaja Päijät-Hämeen Yrittäjät