Sanni Seppälä ei ole enää ainoa maanpuolustusnainen Padasjoella. Vuoden verran Orimattilan yhdistyksessä toiminut Seppälä kutsui koolle paikallisia isänmaallisia naisia ja 13.2. kirjattiin Padasjoen seudun maanpuolustusnaisten perustamispäivämääräksi.

Taas saatiin uusi yhdistys Padasjoelle. Kotiseututalolla eivät istuinpaikat meinanneet riittää, kun suuri joukko maanpuolustushenkisiä naisia oli noudattanut Sanni Seppälän kutsua tulla maanpuolustusnaisten paikallisyhdistystä perustamaan. Seppälästä tuli yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja ja varapuheenjohtajaksi valittiin Heidi Leppänen. Hallituksen jäseniksi perustamiskokous nimesi Tiina Pylväsen, Tanja Kaivolainen-Siljanderin, Päivi Pyykön, Hanna Luukon ja Merja Kurosen.
– Nyt seuraa sisältövaroitus: maanpuolustusnaisten toiminta on tosi koukuttavaa, varoitteli Seppälä hymyssä suin.
– Satuin itse reilu vuosi sitten itsenäisyyspäivän kulkuetta katselemaan telkkarista ja huomasin kauhean kasan naisia. Googlettamallahan se selvisi ja sillä tiellä ollaan.

Uuden yhdistyksen puheenjohtaja Sanni Seppälä toimi myös perustamiskokouksen puheenjohtajana, varapuheenjohtaja Heidi Leppänen kokouksen sihteerinä.
Vesijakolainen on vuoden mittaisen maapuolustusnaisjäsenyytensä aikana osallistunut jo moneen kiintoisaan koulutukseen. Padasjoella olisi mahtavat harjoitusmahdollisuudet omasta takaa Taruksella.
– Onhan se ihan huikeeta siviilinaisena päästä humpsahtamaan viikonlopun ajaksi siihen armeijakuplaan. Ja kouluttajat on tehneet vaikutuksen, ovat huippuammattilaisia.
Nimeen haluttiin sana seutu, jotta naapurikunnistakin olisi helpompi liittyä mukaan. Tiedossa jo olikin, että muutama on tulossa mukaan ainakin Kuhmoisista.
– Kyllä me tänne Päijät-Hämeen laidalle tarvitaan oma yhdistys, arvioitiin yleisöstä.
Perustamisbuumi meneillään
Mallisäännöistä valittiin yhden kokouksen taktiikka, jonka mukaisesti vuosikokous on elo-marraskuussa. Virallinen liittyminen jäseneksi tapahtuu sen jälkeen, kun yhdistys on rekisteröity ja hyväksytty piirin ja liiton jäseneksi.
– Perustamisbuumi alkoi viime vuonna ja tänään on toinenkin yhdistys perusteilla Tuusulassa. Tämä on Päijät-Hämeen piirin ensimmäinen uusi tulokas, kertoi kärköläläinen Tuija Nummela Maanpuolustusnaisten Liitosta.
– Yhteinen arvomaailmamme on isänmaanrakkaus, osaava toimija ja yhdessä ilolla.
Paikalle oli tullut myös piirin puheenjohtaja Kati Vuorio Lahdesta ja koulutusvastaava Hanna Pohjantuli. Vuorio kertoi, että piirin hallituksessa on yksi jäsen jokaisesta jäsenyhdistyksestä, yleensä puheenjohtaja. Jäseniä oli joulukuun lopussa 206.
Kokoukset kiertävät yhdistyspaikkakunnilla. Yhdistyksillä on paljon omaa toimintaa, toki piirin kokouksissa käydään tapahtumia läpi ja kopioidaan hyviä käytänteitä. Pohjantuli kävi läpi tarjontaa, kevään ohjelmassa on uusille jäsenille kohdistetut turvallisuusaihe ja järjestökoulutus. Piirin omat tilaisuudet järjestetään useimmiten Maanpuolustustalolla Lahdessa.
Juuret upseeri- ja aliupseerinaisissa
Maanpuolustusnaisten liiton juuret ovat Reservin upseeri- ja aliupseerinaisissa, joiden lyötyä hynttyyt yhteen 20 vuotta sitten syntyi Maanpuolustusnaisten liitto. Padasjoki on Päijät-Hämeen piirin kuudes yhdistys. Piirejä on yhteensä 16, yhdistyksiä 67 ja jäseniä nelisentuhatta. Maanpuolustusasioissa aktivoiduttiin isommin Venäjän hyökättyä Ukrainaan kolme vuotta sitten.
Jäsenistölle on tarjolla monipuolista koulutusta ja tapahtumia ympäri Suomen. Suurin vuosittainen tapahtuma on varuskuntapaikkakunnilla järjestettävä jotos, keväisin on liittopäivät ja syksyisin vuosikokous. Kasvavan jäsenmäärän ansiosta liitto on pystynyt palkkaamaan järjestösihteerin.
Padasjoen seudun maanpuolustusnaisten perustamisasiakirja allekirjoitettiin järjestökonkarien alustuksien jälkeen. Toimintaan pääsee mukaan täyttämällä jäsenhakemuksen liiton kotisivuilla.
Maanpuolustusnaisten Liitto
– itsenäinen, puolueisiin sitoutumaton naisten vapaaehtoinen maanpuolustusjärjestö
– useiden yhdistysten perustajajäsenet ovat olleet lottia
– vanhimmat jäsenyhdistykset ovat toimineet jo 70 vuotta
– perustettu 13.11.2004
– visiona, että vuonna 2030 Maanpuolustusnaiset tunnetaan aktiivisina ja osaavina kokonaismaanpuolustuksen toimijoina, jotka pystyvät tukemaan myös muita yhteiskunnan kriisitilanteissa
– tavoitteena on lisätä naisten maanpuolustustahtoa ja vahvistaa jäsenten henkistä ja fyysistä kuntoa
– tarjoaa turvallisuus- ja varautumistaitojen koulutusta arjen häiriötilanteisiin ja poikkeusolojen tehtäviin
– iskulause ”Tahtoa ja taitoa”