Kunnanhallituksella oli maanantain listallaan periaatepäätös Uusi koulu –hankkeen suunnittelusta. Suurin uutinen oli se, että nyt uutta koulua suunnitellaan Pappilanmäelle; vielä syksyn yleisötilaisuudessa ykkösvaihtoehto oli Kullasvuoren koulun alue.
Uudessa koulussa tuotetaan kaikki varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion palvelut, ellei valmistelun yhteydessä todeta, että osa nykyisistä rakennuksista on perustellusti hyödynnettävissä. Tämä oli kunnanhallituksen maanantaina hyväksymä esitys, joka menee maanantaina valtuuston käsittelyyn.
Uuden koulun tarkempi sijoituspaikka olisi nykyisen yläkoulurakennuksen takana, jossa on nyt vanhaa peltoa. Kullasvuorella ratkaiseviksi haittapuoliksi nousivat tontilla olevat kaksi suojeltua rakennusta ja se, että rakennusoikeutta on jäljellä vain 400 k-m2.
– Pappilanmäellä on tilaa paljon enemmän. Vaikka ei edes purettaisi mitään, koulun kokoinen rakennus mahtuisi nykyisen taakse, perustelee kunnanjohtaja Juha Rehula.
– Jos aikataulusta haluaa pitää kiinni, Kullasvuori on pois pelistä. Pappilanmäellä päästään suunnittelemaan ilman kaavamuutosta, kaavamerkintä mahdollistaa kaksikerroksisen rakentamisen ja rakennusoikeutta riittää. Ja yksi tärkeä osa on logistiikka.

Toinen merkittävä linjaveto on se, että uusi koulu aiotaan toteuttaa ainakin lähtökohtaisesti uudisrakennuksena. Viime vuoden puolella haarukoitiin vielä täysin uuden ja vanhan remontoinnin välillä.
Itse rakennus tulisi olemaan mallia perinteinen eli se koostuu erillisistä luokkatiloista. Koulu mitoitetaan 180:lle ja varhaiskasvatustilat 50:lle.
Kaavatilanteen lisäksi on tarkasteltu mm. ylläpitokuluja, jotka molemmissa kouluissa ovat olleet yli 100 000 euroa vuodessa, ja rahoituksen päävaihtoehtoja pankkilainasta kiinteistöleasingiin ja elinkaarimalliin. Uudisrakennuksen kustannuksiksi on arvioitu 10,2 miljoonaa.
Uusi vähentää riskejä
Johtoryhmä perustelee ratkaisuaan sillä, että uudisrakennus mahdollistaa toimintojen suunnittelun ns. puhtaalta pöydältä. Peruskorjaukseen verrattuna se myös pienentää riskejä esimerkiksi sisäilmaongelmien suhteen.
Syntyvyys aleni vuonna 2012 alle 20 vauvan: ikäluokat ovat olleet sen jälkeen 12–16, kunnes viime vuonna vauvamäärä romahti alle kymmenen.
Kouluun on tarkoitus sijoittaa kaikki varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lukion toiminnot, tarvittaessa muutakin. Säästöjä syntyy, kun myös siivous ja ruokahuolto keskittyvät yhteen paikkaan. Varhaiskasvatukselta vähenee 3–4 työntekijän tarve, jos toimitilat keskittyvät viidestä yhteen. Keittiötä on nykyisin kolme.
Miljoonaluokan hanke linjaa kunnan palvelutuotantoa useita vuosikymmeniä eteenpäin. Uusi koulu on kesäkuussa hyväksytyn kuntastrategian ”Muutakin kuin Mummola – Padasjoki 2035” kärkihanke.
Vuoden 2025 talousarviossa on varattu koulun suunnitteluun 220 000 euroa.
Riskien pienentämiseksi on hankittu Rambollin toteutusvaihtoehtovertailu, joka sisältää myös riskiarvion. Lopullinen ratkaisu hankkeesta ja rahoituksesta tehdään suunnittelun valmistuttua vuoden 2026 talousarviota ja vuosien 2027–2028 taloussuunnitelmista päätettäessä.
Kullasvuoren tyhjilleen jäävälle koulukiinteistölle ei vielä uutta käyttötarkoitusta ole mietitty.