Vuosi 2024 on kääntynyt loppumetreille. Säätiön myöntämien apurahojen ja stipendien määrä on mukavassa kasvussa, yhteenlaskettu summa oli 72 550 euroa.
Uudistuneiden verkkosivujen padasjoensaastopankkisaatio.fi/apurahat/ kautta apurahahakemuksen täyttäminen ja liitteiden lähettäminen toimii hyvin. Joulukuun alussa verkkosivut ja apurahalomake löytyy myös englanniksi, jotta esimerkiksi ulkolaisten opiskelijoiden apurahan haku toimii jatkossa helpommin.
LAB ammattikorkeakoulun uusi prosessi- ja materiaalitekniikan koulutusohjelma on käynnistymässä ja nostaa Lahden alueen roolia yhtenä Suomen tärkeimpänä elintarviketuotannon alueena. Säätiö tukee koulutusohjelmaa viisivuotisella apurahalla 10 000 euroa vuodessa (2023–2027).
– Yhdessä Helmi Säästöpankin kanssa olemme jatkaneet tukea Yrityskylä Hämeen alakoululle. Kolmevuotinen jatkoavustus on 11000 euroa vuodessa (2024–26), kertoo säätiön asiamies Valtteri Simola.
Vuoden 2024 merkittävin lahjoitus oli LUT tekoäly/teollisuusprofessuurin käynnistämiseksi 3x 10000 euroa vuosina 2024–26. Tekoälyprofessuuria tukee myös kaksi muuta säätiötä sekä Lahden kaupunki.
– Tuemme merkittävästi alueen perusopetuksen yrittäjyys-, ammattikorkeakoulu- ja yliopistokoulutusta. Todennäköisesti kasvatamme jatkossakin yhteistyötä oppilaitosten ja yliopistokonsernin kanssa, koska näillä toimenpiteillä on merkittävää vaikuttavuutta toimialueellamme.
Säätiön toimialue on nykyisin Etelä-Suomi, toki pääpaino yhä Padasjoella.
– Olemme saaneet muutamia hyviä hakemuksia Kouvolan suunnalta ja uskon, että Vantaalta tulee ensimmäiset hakemukset alkuvuodesta. Hakemuksien tekemisestä erityisesti yhdistyksille vinkkaavat Helmi Säästöpankin uusien toimipisteiden työntekijät.
Vuoden Helmi –apuraha kohdennettiin tänä vuonna Padasjoen VPK:lle.

PadY:lle säätiön joululahjoitus
Säästöpankkisäätiöltä saadun avustuksen avulla Padasjoen Yrityksen jalkapallojaosto onnistui hankkimaan tekonurmikentälle kolmannen valotolppaparin, jonka ansiosta koko kenttä on nyt valaistu.
Valaistus on ollut pitkä projekti, sillä ensimmäiset valot kentälle saatiin yli 10 vuotta sitten, keskimmäiset valotolpat vuonna 2017, ja nyt siis kolmannet ja viimeiset.
– On hienoa, että paikkakunnalla on tällaisia tahoja, jotka pystyvät tukemaan paikallisten yhdistysten – ja sitä kautta kaikkien padasjokelaisten – toimintaa, kiittelee jaoston puheenjohtaja Kimmo Perälä.
– Kentän valaistus mahdollistaa kauden jatkamisen pitkälle syksyyn. Tänäkin vuonna hyviä pelikelejä jatkui lokakuulle asti. Myös hiihtäjät ovat löytäneet kentän, ja jo tänäkin vuonna valot ovat olleet päällä kentällä hiihtäjien kiertäessä sitä ympäri.
Jalkapallojaoston suunnitelmat ensi kauteen ovat samankaltaiset kuin aikaisempina vuosina: keväällä järjestetään salibandyturnaus, heinäkuussa kyläturnaus ja elokuussa Padasjoen mestaruusturnaus. Myös muita turnauksia ja harjoitusotteluita harkitaan kiinnostuksen mukaan.
Talvikaudella PadY:llä on perinteinen säbävuoro maanantaisin ja futsalvuoro torstaisin. Kesäkaudella perinteinen oma höntsäfutis pyörii tuttuun tapaan joka maanantai ja torstai.
– Viime vuosina pelaajamäärä on vähentynyt kovasti, ja toivotammekin kaikki innokkaat futarit, myös kesäasukkaat, mukaan pelailemaan.