Päijät-Hämeen hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelut kertoi kuulumisiaan medialle tiistaina 12.11. Palveluihin pääsee meillä hyvin ja ajallaan, vakuutti toimialajohtaja Anu Olkkonen-Nikula.
– Meillä on ollut vahva draivi tehdä uudistuksia niinsanotusti etupeltoon.
Ikääntyneiden palveluiden piirissä on tällä hetkellä 3181 kotihoidon asiakasta ja 1892 ympärivuorokautisen palveluasumisen asiakasta. Tavoitteena on, että 75 vuotta täyttäneistä vähintään 94 % asuu kotona ja tämä tavoite on tällä hetkellä jopa hieman ylittynyt. Akuuttiosastojen keskimääräinen hoitoaika on saatu alle 17 vuorokauden.
Palvelutarpeen arviointi valmistuu 3,3 päivässä, kun lakimääräinen aika on 7 arkipäivää. Palveluasumiseen pääsee 28 päivässä (lain mukaan 90 vrk kuluessa). Lääkeautomaatteja on jo joka kolmannella kotihoidon asiakkaalla.
– Apuvälineiden tarve kasvaa, kun ikääntyneiden määrä kasvaa. Lisäksi tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat erittäin yleisiä ikääntyneillä.
Tuoreen väestöennusteen mukaan yli 75-vuotiaiden määrä kasvaa maakunnassa nykyisestä 29 tuhannesta lähes 38 000 vuoteen 2045 mennessä. Kahdessa vuosikymmenessä 85 vuotta täyttäneiden määrä tuplaantuu. Vanhusten määrä on kuitenkin nyt ennustettu pienemmäksi kuin edellisessä väestöennusteessa.
Yhteisöllisestä asumisesta kertoi asumisen kehittämisen päällikkö Marko Hiekkanen. Uraauurtavalla innovaatiolla on taklattu investointihaasteita.
HVA:n vastuulla olevaa sosiaalista asumista on alle 10 % iäkkäiden asumisesta. Yhteisöllisessä asumisessa palveluja toimitetaan kullekin asiakkaalle yksilöllisen palvelutarpeen mukaisesti ja yhteisökoordinaattori mahdollistaa yhteistoimintaa.
Yhteisöllisen asumisen peittävyydessä tavoitellaan 2-3 % yli 75-vuotiaista, joten maakuntaan tarvitaan 757–1135 yhteisöllistä asuntoa.
– Iäkkään toimijuus lisääntyy ja palvelutarve laskee. Tästä meillä on jo tuloksia nähtävissä. Myös hoitajien työn tekemisen tehokkuus lisääntyy, luetteli Hiekkanen.
Uudishankkeet ovat nyt käytännössä mahdottomia. Ratkaisuksi on keksitty olemassa olevaa asuntokantaa hyödyntävä kumppanuusmalli, jossa vuokranantajana pysyy kiinteistön omistaja. Kaksi kumppanuuskohdetta on jo avattu tämän vuoden puolella, muistakin on neuvotteluja käynnissä.