Padasjoen kunta laatii ilmastosuunnitelman yhteistyössä kuuden Päijät-Hämeen kunnan kanssa ympäristöministeriön rahoituksella.
Padasjoki on ollut jo pitkään mukana Hiilineutraalit kunnat -verkostossa, missä tavoitteena on vähentää kunnan ilmastopäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Päijät-Häme on maakuntana sitoutunut samaan tavoitteeseen. Padasjoen ilmastosuunnitelmaan on koottu toimia, joilla päästään lähemmäs tavoitetta.
Ilmastotavoite on pienille kunnille haastava, mutta nykyisessä tilanteessa välttämätön, kun ilmastonmuutos etenee ja lisää myös luonnon monimuotoisuuden heikentymistä. Vaikutukset näkyvät jo Suomenkin luonnossa. Maailmanlaajuisesti viime vuosi oli jälleen mittaushistorian lämpimin ja ennätys tulee todennäköisesti rikkoutumaan jälleen tänä vuonna. Keskilämpötilojen nousu on nopeinta Suomessa ja muilla pohjoisilla alueilla.
Kunnilla ja kaupungeilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä ja kestävyyden lisäämisessä. Ilmastotyötä on tehty etenkin isommissa kaupungeissa, missä onkin mahdollista saavuttaa mittavia päästövähennyksiä esimerkiksi energia- ja liikenneratkaisuilla. Kaikella päästöjen vähentämisellä on kuitenkin merkitystä, ja pienemmät toimet ovat osa kokonaisuutta. Pienemmillä kunnilla, kuten Padasjoella, voi jatkossa olla myös merkittävä rooli hiilen sidonnassa metsiin ja maaperään sekä luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa.
Padasjoen ilmastosuunnitelmassa keskitytään toimiin, joihin kunta voi itse vaikuttaa. Tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan kuitenkin mukaan kaikki toimijat, niin asukkaat, yritykset, yhdistykset kuin vapaa-ajan asukkaatkin. Myös kansallisen tason tuki on edellytys esimerkiksi liikenteen päästöjen vähentämiseen tai ruokajärjestelmän kestävyyden lisäämiseen.
Käytännön toimet päästöjen vähentämiseksi Padasjoella liittyvät energiaratkaisuihin, kestävään liikkumiseen, viestintään ja ympäristökasvatukseen, kestävään ruokajärjestelmään, luontoon ja maankäyttöön sekä ilmastojohtamiseen. Lisäksi mukaan on nostettu ilmastonmuutokseen sopeutuminen.
Energiaratkaisuiden osalta Padasjoen kunta on toteuttanut kiinteistöissään tehokkaita energiansäästötoimia osana vapaaehtoista kuntien energiatehokkuussopimusta. Toiminta jatkuu ja kunta edistää myös uusiutuvan energian, kuten aurinkosähkön, käyttöönottoa omissa kiinteistössään sekä esim. kaavoituksen avulla. Uudempana toimena ilmastosuunnitelmassa ehdotetaan esim. digitaalisten palveluiden energiankulutuksen huomiointia hankinnoissa.

Kestävä liikkuminen – kävely, pyöräliikenne ja julkinen liikenne, on haasteellista harvaan asutuissa kunnissa, mutta näissäkin on usein mahdollista korvata lyhyitä automatkoja kävelemällä tai pyöräilemällä. Kunnan panostus tähän liittyy kävelyn ja pyöräliikenteen infraan sekä myös oman henkilöstön ja asukkaiden kannustamiseen kestävämpään ja hyvinvointia edistävään liikkumiseen. Keinoja tähän voivat olla esim. työsuhde- ja kuntapyörät.
Padasjoella luonto nousi vahvasti esiin suunnitelman laadinnassa. Toimia monimuotoisen luonnon vahvistamiseen ja säilymiseen jatkossa ovat ensinnäkin luontoarvojen tunnistaminen, jotta nämä voidaan huomioida maankäytössä. Kunta voi toimia esimerkkinä omistamiensa metsien hoidossa huomioiden niin luonto-, virkistys-, monimuotoisuus- kuin taloudellisetkin arvot.
Kaiken ilmasto- ja kestävyystyön toteutuksen taustalla kunnissa on johtaminen. Ilmastojohtaminen vie toimia systemaattisesti eteenpäin ja sisältää myös viestinnän asukkaille ja muille sidosryhmille. Kunnat ovat toivoneet ilmastosuunnitelmien yhteydessä erityisesti nuorten osallistamista. Systemaattinen kestävyystyö onkin tapa osallistaa nuoria ja luoda uskoa tulevaisuuteen.
Maarit Virtanen ja Terhi Ahava,
Päijät-Hämeen liitto