Elintavoilla hyvinvointia myös myöhempiin vuosiin ★

Eläkeliiton Päijät-Hämeen piirin sekä Päijät-Hämeen Hyvinvointialueen yhteisen Ikäänny ja voi hyvin –hankkeen kolmas ikäihmisille suunnattu tilaisuus käsitteli unta ja ravitsemusta. Ensin osallistujat saivat kuitenkin täytettäväkseen diabeteksen riskitestin:

– Ikään ja perimään emme voi vaikuttaa, mutta elintapoihin kyllä, muistutti hytehoitaja Heli Lahtinen Päijät-Hämeen hyvinvointialueesta.

Osallistujat täyttivät diabeteksen riskitestin ja mittasivat vyötärönympärystä.

Mikäli riski on koholla, saatavilla on elintapaohjausta omalta terveysasemalta. Hytehoitaja Paula Ahonen kertoi, että diabetesriskiä voi alentaa etenkin oikeilla ruokavalinnoilla. Ikääntyneille suositellaan enemmän proteiinia kuin normaalilautasmallissa, jotta lihakset ja niiden myötä toimintakyky säilyisivät. Kasviksia saisi mieluusti syödä jopa 800 grammaa päivässä: terveyt­tä edistävä ravinto sisältää myös kalaa, palkokasveja, hyvälaatuisia rasvoja, pähkinöitä, täysjyväviljoja ja sopivasti maitovalmisteita.

– Pakastekasvikset ja -marjat ovat ihan yhtä hyviä kuin tuoreetkin.

Vanhetessa suolen toiminta hidastuu, joten riittävä nesteytys ja kuidunsaanti ovat entistä tärkeämpiä. Hyviä kuidunlähteitä ovat puuro, yli 6 % kuitua sisältävät leivät, le­seet ja siemenet. Jotta muistaisi päivän mittaan juoda tarpeeksi, kannattaa pitää vesipulloa mukana.

Ravintolisistä suositellaan ainoastaan D-vitamiinia ja lisäksi mahdollisesti B12-vitamiinia. Koska tahaton painonlasku on yleensä merkki heikkenevästä terveydestä, pitäisi punnita itsensä säännöllisesti. Muita vaaranmerkkejä ovat kävelyvauhdin hidastuminen, huono ruokahalu ja vaikeus päästä ylös tuolista tai sängystä.

Ruokailurytmistä ja kotivarastakin muistutettiin, kotona on hyvä olla aina ruokaa ainakin kolmeksi päiväksi.

Unirytmi muuttuu ja syvää unta on enää murto-osa siitä, mitä nuorilla. Mikäli haluaa nukkua päiväunet, ne olisi hyvä ottaa lyhyehköinä joka päivä samaan aikaan. Kotiseututalolla puhetta oli pimennysverhoista, melatoniinista ja kirkasvalolampusta. Osa osallistujista kertoi saaneensa hyvät unenlahjat syntymälahjana, kun taas toiset ovat olleet huonoja nukkujia elämänsä alkuvaiheista asti.

Scroll to Top