Kuvitteellinen tilanne johtaa siihen, että Padasjoelle perustetaan kansalaisen palvelupiste, joka tarvittaessa esim. suuronnettomuustilanteessa toimisi evakuointikeskuksena.
Tätä palvelupistettä ja kuvitteellisen tilanteeseen perustuvia toimenpiteitä suunnitellaan meneillään olevassa kolmipäiväisessä valmiusharjoituksessa.
Kunnan valmiustilaryhmässä on kunnanjohtajan lisäksi 25 henkeä, joilla varmistetaan kaikissa tilanteissa kunnan palvelutuotanto joko omana toimintana tai sopimusperusteisesti. Ryhmä läpikävi hyvinkin yksityiskohtaisesti, millaisia palveluja esimerkiksi mahdollisessa suuronnettomuustilanteessa tarvitaan.
– Harjoituksessa mennään konkretiaan sillä tasolla, että mietitään kuinka monta pöytää tarvitaan, mistä ne tuodaan ja kuka vastaa niiden siirtämisestä, jotta kansalaisen palvelupiste saadaan suunnitellusti ja lyhyelläkin varoitusajalla perustettua suuremmallekin määrälle ihmisiä. Yksi keskeisiä asioita on viestintä: miten kuntalaisille tiedotetaan tilanteesta esimerkiksi pitkittyneen sähkökatkon aikana.
Etukäteen on mm. selvitetty, millaisia varavoimalähteitä kunnasta löytyy ja väestönsuojat on koepaineistettu. Uudet kunnan työtekijöiden kulkukortitkin ovat osa varautumista. Padasjoella on muutama kriittinen paikka, joihin harjoituksessa kiinnitetään erityishuomioita.
– Tässä on sekä harjoituksen polku että kunnan oma varautumisen polku, jossa on tapahtunut tasonnosto.
Kunnanjohtaja on väestönsuojelun johdossa poikkeustilanteessa. Kiitos koronan, varautumiseen on panostettu jo ilman yhteisharjoituksiakin. Lisäpontta varautumiseen toi Ukrainan sota.