Maanantain kunnanvaltuuston kokous alkoi seremoniallisesti, kun 70 vuotta täyttänyttä Eeva-Riitta Kusminia (Kesk.) muistettiin. Puheenjohtaja Rauno Hännikäinen (Kok) kertoi onnittelupuheessaan Kusminin poliittisen uran etenemisestä Padasjoella.
– Eeva-Riitta aloitti täällä vuonna 2014 vanhusneuvoston varapuheenjohtajana. Vuonna 2017 hän siirtyi kunnanvaltuustoon ja sitä kautta suoraan kunnanhallitukseen. Eeva-Riitta on hyvin aktiivinen luottamustoimissaan, hän on tällä hetkellä hyvinvointialueen vanhusneuvoston jäsen ja sen lisäksi eläkeliiton aktiivinen jäsen.
Kusmin totesi seitsemänkymppisen tuntuvan jo vanhalta ihmiseltä.
– Voin sanoa jo hallituksen puheenjohtajalle, etten ole enää mikään tirriäinen.

Tarkastuslautakunnan vuoden arviointikertomus käsiteltiin valtuustossa. Lautakunta antaa vuosittain arviointikertomuksensa kunnanvaltuustolle kunnan taloudesta ja hallinnosta.
Puheenjohtaja Asko Ojala (PS) kertoi arviointikertomuksen laatimisen olleen haasteellista.
– Toivoisimme tarkastuslautakunnassa, että toimielinten tavoitteet ja niiden toteutuminen ja arviointi olisi selkeästi tehtävissä. Tällä hetkellä näitä asioita pitää etsiä vähän sieltä sun täältä.
Ojala nuhteli lisäksi elinvoimatyöryhmää, joka ei kokoontunut toimintakauden aikana kertaakaan.
– Tarkastuslautakunnassa koemme elinkeinojen kehittämisen tärkeäksi ja siihen tulisi panostaa.
Positiivisena asiana Ojala nosti työyhteisön hyvinvoinnin kehittämisen.
Kolmen henkilötyövuoden säästöt haussa
Tammikuussa aloittanut talouden tasapainotusryhmä antoi väliraporttinsa valtuustolle. Kunnanjohtaja Juha Rehula esitteli sisältöä todeten, että työryhmä ei ole tekemässä esitystä käytännön toimista.
– Kyse on enemmän tämänhetkisen tilanteen selvittämisestä ja taustojen esiin nostamisesta.
Työryhmä esittää miljoonan euron sopeuttamistoimia kunnan talouteen. Tarvetta perustellaan valtionosuuksien vähenemisellä, puunmyyntitulojen laskemisella, työllisyyspalveluiden siirtymisestä valtiolta kunnille ja hyvinvointialueelta perittävien vuokratulojen vähentymisellä.
Raportissa todettiin, että veronkorotuksiin ollaan valmiita, kuitenkin kiinteistövero edellä. Kunnallisveron korotukset tultaisiin toteuttamaan pienin askelin. Muuten tulojen nostamista haettaisiin maksupolitiikan ja uusien tulonlähteiden, kuten maan jalostuksen ja uusiutuvan energian kautta.
Työryhmä laatii loppuraporttinsa 13.9. järjestettävään valtuustoseminaariin, jossa se antaa lopulliset toimenpidesuositukset. Väliraportissaan työryhmä väläyttää kuitenkin joitain toimia, kuten henkilöstömenojen leikkaamista, joissa pyritään hyödyntämään eläköitymisiä. Henkilöstömenojen vähentämistavoitteena on kolme henkilötyövuotta.
Lisäksi opetuksen tuntikehystä tullaan tarkastelemaan, maksuja ja taksoja korottamaan sekä osasta kiinteistöjä luopumaan.
Talouden tasapainotusryhmän puheenjohtaja Sauli Kivinen (PS) piti karmeimpiin esillenousseisiin epäkohtiin kuuluvina kunnan vuokrasopimuksia.
– Kun täällä on vuokrasopimuksia aikanaan tehty tai hinnoiteltu tuotteita ja palveluita, niin hinnat on pysynyt sen jälkeen aina samana, eikä hinnoittelua ole voitu tarkastella uudelleen, vaikka kustannukset olisivat nousseet.
Valtuusto päätti perustaa kaksi uutta yhtiötä osaksi kuntakonsernia, laajakaistayhtiö Padaskuitu Oy:n ja jätevesiyhtiö Padasjoen Jätevesi Oy:n. Molemmat yhtiöt tulevat olemaan täysin kunnan omistuksessa. Rehula kertoi tavoitteena olevan, että jätevesiyhtiö olisi perustettuna 1.1.2025 mennessä.
Valtuusto hyväksyi Padasjoen uuden kuntastrategian visiolla ”Muutakin kuin Mummola”. Strategian kärkihankkeisiin kuuluu mm. sisävesien paras satama, uusi koulu ja ”luonto, meidän mahdollisuutemme”.
Hyväksyttyä tuli myös tilinpäätös, hyvinvointiraportti ja valtuuston huoneentaulu.