Lauantaina 8.6. järjestettiin Maakesken kyläkävely neljännen kerran.
Paikallishistoriaan perehtynyt Leo Suomaa oli kerännyt Maakeskenraitin ja Vakkilantien risteykseen yli 30-päisen joukon valmiina kuulemaan Maakesken historiasta.
Suomaa kertoi asiantuntijuutensa pohjautuvan vanhaan muisti- ja perimätietoon.
Suomaa ei suinkaan pelkästään vain itse puhunut, vaan hän myös haastoi muiden maakeskeläisten tietämystä kylän historiasta. Toisinaan osallistujat saivat myös korjata Suomaan tietämystä, mikäli heillä itsellään oli tarkempaa tietoa.

Kävelyreitti kulki aloituspaikalta Muurahaismäentien kautta Iso-Häkkään, missä Antti ja Arja Räsänen tarjoutuivat kestittämään osallistujat. Iso-Häkkään tutustuttua osallistujat pääsivät jatkamaan reittiään vanhan meijerin läpi Maakeskenraitin ja Sallantien risteykseen, josta palattiin lähtöpisteelle. Matkan varrella Suomaa esitteli kulmia historiallisesta näkökulmasta.
Suomaa kertoi kävelyn aikana tarinoita mm. ilmakivestä, Maakesken tiiviin kylän jakaantumisesta, paikkojen nimien alkuperästä, kylän vanhoista kauppiaista ja monesta muusta Maakesken historian oleellisesta käännekohdasta. Suomaa on kirjoittanut näistä aiheesta enemmän Facebook-sivuilleen, joita hän suosittelee kiinnostuneita käymään lukemassa.
Vanhan kyläkaupan kupeessa makaavasta kivestä Suomaa kertoi sen olevan enemmänkin kuin pelkkä kivi.
– Tässä on entisestä Maakesken nähtävyydestä, ilmakivestä kaikki mitä on jäljellä. Ilmakivi, joka oli aikoinaan isompi, kuin mikä tämä tässä on. Alunperin se on sijainnut Teviänkorvessa. Kiven pinnasta väitettiin pystyvän ennustamaan säätä, ilmeisesti sen pinta muuttui erilaiseksi sään mukaan.
Ampumatapaus 1930-luvulta
Iso-Häkän pihassa Suomaa näytti nyt käytöstä jo pois jääneen tien paikkaa. Sen varrella olleessa tuvassa oli kerran kyläilemässä kolmen miehen porukka, kauppias ja veljekset. ”Ja sitten ryypättiin vahvasti”, kuten siitä kerrottiin vuonna 1930 sanomalehdessä. Kun toinen veljeksistä alkoi esitellä taskussaan ollutta asetta, tuvan emäntä heitti kolmikon ulos. Siellä, jonkin matkan päässä tuvasta, veljekset panivat painiksi, jonka tuloksena aseen esittelijän veli sai pyssyn haltuunsa. Hän ojensi aseen kauppias Marjamäkeä kohti ja ampui tämän.
Missä tämä kaikki tarkalleen ottaen tapahtui, se jäi epäselväksi. Suomaan tietoon tapaus oli tullut Kallio-Rekolan isännän pohdiskelevasta kertomuksesta, ”että siinä se Armas ampui kauppias Marjamäen” ja että teon motiivina olisi mahdollisesti ollut mustasukkaisuus.