Kaupungin melu- ja valosaasteesta Kasiniemeen kirkkaan tähtitaivaan alle

Piskuista Kasiniemeä ja pitkään tyhjillään ollutta vanhaa maatilaa kohtasi viime syksynä onnenpotku. Yli 20 kohdetta katsomassa käynyt viisihenkinen osuuskunta päätti etsintänsä 40 vakituisen asukkaan kylään ja osti Uurajärven ja Vehkajärven kannaksella sijaitsevan Uurataipaleen tilan. Kyläläiset tuntevat paikan paremmin Lauhalahtena entisten asukkaiden sukunimen mukaan tai Martin talona. 

Maaseudun rauhaan, pois kaupungin melu- ja valosaasteesta, tavoitteena vuosi vuodelta omavaraisempi elämä, muuttivat Viljami Nojonen, Nora Mäkelä, Kaisa Soppela, Arttu Lindroth sekä Tuomas Juutilainen. Neljä ensin mainittua opiskelivat aiemmin yhdessä Nurmeksessa Omavaraisuus-kurssilla ja myös asuivat yhdessä opintojen aikana. Artun kumppani Tuomas vietti myös Nurmeksessa nelikon kanssa yhden kesän.

Arttu Lindroth ja Tuomas Juutilainen Uurataipaleen rappusilla Kasiniemessä.

– Oli kiva asua yhdessä ja ajattelimme, että yhteiselo voisi jatkua opiston jälkeenkin, totesi Arttu.

Asiaa pohdittiin perinpohjaisesti puolen vuoden ajan. Nettipalavereissa keskusteltiin muun muas­sa siitä, millaista elämää kukin haluaisi viettää, mitä arvoja yhteisöllä on ja miten eläminen rahoitetaan. Kun asiat oli puhuttu poikki ja halki, päätettiin perustaa osuuskunta ja laittaa ostetaan-ilmoituksia lehteen, Facebook-ryhmiin sekä kiinteistövälitysfirmojen nettipalstoille.

Suuret vesistöt kiehtoivat osuuskuntalaisia ja paljon kohteita kierrettiin katsomassa Saimaan ympäristössä. Yksi kriteeri oli, että pitäisi olla omaa rantaa. Uurataipale oli Tuomaksen löytö nettimyynnistä.

– Uurajärvi sijaitsee tuossa ihan metsikön takana, jossa meillä on oma rantaa; päinvastaisessa suunnassa taas sijaitsee Vehkajärvi, jonka rannasta saimme venepaikan naapurin suosiollisella avustuksella.

Tuomas ja Arttu kehuvat, että heihin on suhtauduttu positiivisella asenteella ja otettu lämpimästi vastaan, vaikka osuuskunnan asumiskuvio on hiukan perinteisestä poikkeava.

– Lähin naapurimme, Tarja asuu kilometrin päässä ja olemme paljon tekemisissä hänen kanssaan. Heti muutettuamme myös kyläyhdistyksen silloinen sihteeri Kirsi toi meille tervetuliaislahjan.

Tuomas on tehnyt navetan päätyyn itselleen tilan, jossa saa soitella rauhassa.

Kasiniemi saa oman muurarin

Ensimmäinen, pitkä kylmä talvi Uurataipaleessa on takana.

– Isommat viljelykset saavat odottaa, sillä päärakennus on ensimmäisenä remontoitava. Lattian eristeinä olleet savimurskat, sammaleet ja oljet aio­taan vaihtaa uusiin kutterinlastuihin, joita onkin jo pihassa isot paalit.

Talon hirsirakenne on onneksi priimakunnossa. Ymmärrystä korjausrakentamisesta löytyy myös omasta porukasta, sillä Viljami ja Kaisa ovat opiskelleet alaa.

Myös tulisijat pitää muurata uudelleen. Muurarikin löytyy kätevästi omasta takaa, sillä Arttu opiskelee juuri tulisijamuurariksi. Opinnot ovat edenneet siihen vaiheeseen, että mies suorittaa harjoittelua lähiympäristössä.

Tilakokonaisuuteen kuuluu lisäksi seitsemän ulkorakennusta: sauna, riihi, lato, liiteri, navetta ja kaksi aittaa. Asukkaat ovat pikkuhiljaa tyhjentäneet rakennuksia niihin vuosikymmenien ajan kertyneistä tavaroista sekä siistineet vuosikymmeniä oman onnensa nojassa ollutta pihapiiriä.

Polttopuita on jo tehty runsaasti ensi talvea varten liiteriin omasta, lähes läpipääsemättömästä metsästä. Saunan katto on puhdistettu paksusta sammalkerroksesta.

Viljamin haaveena ovat monipuoliset viljelykset; hedelmiä, pähkinöitä ja muita monivuotisia hyötykasveja. Toistaiseksi on tyydytty luonnosta luontaisesti löytyviin kasveihin. Kirkasvetisistä lähijärvistä löytyy myös kalaa säilöttäväksi asti. Syksyllä marjoja ja sieniä löytyy aivan lähimetsästä.

– Myös joidenkin osien jo metsitetyistä pelloista ottamista jälleen viljelykäyttöön suunnitellaan.

Joukkoliikenneyhteydet voisivat olla paremmat

Yhdelläkään osuuskunnan jäsenellä ei ole perhetaustaa maatilalta, maalta kylläkin. Eläimiä osuuskunta ei ole ainakaan vielä harkinnut hankkivansa, vaikka Nora on hevosihmisiä ja Arttu on pilke silmäkulmassa haaveillut ratsastavansa lähi­alueen työkohteisiin.
Yhteisön jäsenet viettävät merkittävän osan ajasta yhdessä ja yhteiselo sujuu joustavasti ilman työvuorolistoja.

– Ajatuksena on ollut pitää vähintään kuukauden välein jakamispiiri, jossa jokainen saa tuoda esille itselle tärkeitä asioi­ta, sanoo Arttu.

Tuomas eli tuttavallisemmin Puppe, on taustaltaan kaupunkilainen. Hän on orkesterimuusikko ja toimii myös oopperan harjoituspianistina eli korrepetiittorina. Apua pianon virittämiseen voi tilata Puppemusic tmi –nimiseltä yritykseltä.

– Olen tehnyt töitä pianistina kansallisoopperassa Suomessa ja Norjassa. Ensi syksynä lähden Norjaan joksikin ajaksi uudestaan. Elanto koostuu pienistä tilkkutäkin palasista. On siinä se hyvä puoli, että itsellä säilyy myös vapaus.

Aiemmin pari vuotta Nuuksiossa kimppakämpässä asunut Tuomas on tyytyväinen yhteiseloon Uurantaipaleessa.

– Toki muun muassa joukkoliikenneyhteydet voisivat olla paremmat.

Kun Tuomas lähtee Helsinkiin töihin, hän pyöräillee Harmoisiin, josta hyppää polkupyörineen bussin kyytiin.

– Maalla asuminen aktivoi enemmän, koko ajan voi puuhata jotain. Ja täällä tähtitaivas on aivan mieletön.

Scroll to Top