Anna ja Toivo –nimilläkin tunnettuja hyväntekeväisyysnukkeja tehdään nyt myös Padasjoella. Nuorisoseura kutsui koolle Unicef-nukkien tekemisestä kiinnostuneita viime viikolla: tarkoitus oli saada ryhmä ja nukenteko alulle vielä ennen kesää, ja jatkaa kokoontumisia kuukausittain syksyllä.
– Vapaaehtoisten tekemät koristenuket ovat yhtä yksilöllisiä kuin tekijänsäkin. Nuken vartalo päineen tehdään kuitenkin kaikkialla saman kaavan mukaan, luovuutta voi käyttää hiuksissa ja vaatetuksessa. Jokaisella nukella on mukanaan kirjallinen ”syntymätodistus”, jossa tekijä kertoo nuken nimen, kansallisuuden ja muita yksilöiviä tietoja, kertoo Kirsi Suokas, UNICEFin Jyväskylän vapaaehtoisryhmän puheenjohtaja.
– Ilman näitä tietoja ihmislapsi ei pääse kouluun tai terveydenhuollon piiriin.
Kirsi Suokas ja nuken kaava.
Jokaiselle UNICEF–nukelle etsitään perhe, joka lahjoittaa nukesta UNICEFille 20–40 euroa tai enemmän. Näin nukke voi pelastaa lapsen elämän.
Suomessa nukkekampanja lähti käyntiin vuonna 2002. Jyväskylässä innostuttiin heti nukeista ja niitä on tehty siitä asti.
– Aluksi tekijät toimivat yksin, mutta 11 vuotta sitten Jyväskylässä pidettiin nukkekurssi ja sen jälkeen meillä on ollut nukkepiiri, joka kokoontuu kerran kuukaudessa. Olemme järjestäneet useita nukkenäyttelyitä, joissa nukkeja on myyty ja UNICEFin työtä tehty tunnetuksi.
Ryhmään voi liittyä myöhemminkin
Nukkeryhmään voi liittyä matkan varrellakin, jos haluaa osallistua hyväntekeväisyyteen käsitöitä tekemällä. Osansa voi tehdä myös ostamalla tehtyjä nukkeja, joita myydään paikallisissa tapahtumissa. Jo elokuun Kekri–juhlaan Mainiemen sahalle pyritään saamaan ensimmäisiä padasjokelaisnukkeja.
Kaija Koivukosken ensimmäinen nukke on jo valmis. Nimi Astrid tuli vanhan opettajan mukaan.
– Olin tehnyt itselleni pontson, jota käytin seitsemännellä luokalla. Opettaja kysyi, voisinko tehdä hänelle samanlaisen. Tein sitten sen ja nyt olen virkannut toiselle nukelleni samanlaisen.
Ensitapaamisella Aitoon kotitalouskeskikoulun käynyt Leena Tenkanen (oikealla) näytti padasjokelaisille mallia. Puurolusikka on hyvä apuväline saumojen avaamisessa. Jyväskyläläinen on tehnyt noin 150 nukkea, nykyisin hän ompelee mieluiten vaatteita.