Kemeran korvaa uusi Metka-tukijärjestelmä ★

Kemera-tuella toteutettavia hankkeita voi vielä toteuttaa, jos rahoitustukihakemukset on hyväksytty viime vuoden puolella. Ne metsänomistajat, joilla ei kemera-hankkeita enää ole voivat siirtyä sujuvasti tutustumaan Metka-rahoituslakiin joka siis korvaa vanhan kemera-rahoituslain.

Kevät ja alkukesä on hyvää aika suunnitella ja myös toteuttaa taimikon varhaishoitoa, taimikonhoitoa ja nuoren metsän kunnostusta. Valtion budjettirahoitusta on vielä hyvin saatavissa koska ollaan juuri lähdetty vasta liikkeelle. Uudistunut Metsään.fi avautui metsänomistaja- ja toimijakäyttäjille 28.2. ja metka-haku alkoi sähköisenä 1.3. taimikon ja nuoren metsän hoidon sekä terveyslannoituksen osalta.

Uusi metsätalouden kannustejärjestelmä Metka on astunut voimaan 1.1.2024. Metkan mukaisten tukien haku on auennut 1.3.2024. Osaa Metka-tuista voi hakea sähköisesti Metsään.fi-palvelussa heti haun avauduttua.

Metkan tavoitteena on kannustaa yksityisiä metsänomistajia toimiin, joilla edistetään metsien kasvua ja metsävarojen suotuisaa kehitystä, metsien monimuotoisuuden turvaamista ja vesiensuojelua, hillitään ilmastomuutosta ja edistetään siihen sopeutumista sekä ylläpidetään metsätalouden tieverkkoa.

Metkassa tuetaan seuraavia työlajeja: Taimikon ja nuoren metsän hoito (sis. pienpuun keruun), terveyslannoitus, suometsän hoitosuunnitelma, suometsän vesiensuojelurakenteiden toteutus ja piennarteiden tekeminen, metsätien rakennus ja perusparannus, ympäristötuki sekä metsäluonnon hoito ja kulotus.

Metka-tukien hakeminen sähköisesti on nopeampaa ja helpompaa kuin paperilomakkeella. Suomen metsäkeskus kannustaa aktiivisia metsänomistajia ja toimijoita hyödyntämään Metsään.fi-palvelua aina kun se on mahdollista niin oman tilan metsävarojen seuraamiseen ja sähköiseen asioin­tiin.

– ”Sahat soimaan hoitoa tarvitseviin nuoriin taimikoihin” heti lumien sulettua ja hyvän metsänhoidon suositusten mukaisesti työt toteutukseen, niin rahoitusta tärkeille metsänhoitotöille on tukien muodossa saatavilla Suomen metsäkeskuksesta, toteaa elinkeinopäällikkö Jouni Rantala Lahdesta.

– Nyt on myös oiva aika tarkastella tilan metsävaratietoja, että löytyisikö sieltä mahdollisesti terveyslannoituskohteita, sillä myös tuhkan ja boorin lisääminen ravinnetasapainoin saamiseksi on alkukeväästä mahdollista.

Scroll to Top