Maanviljelijät voivat toimittaa 2.5. lähtien tyhjät lannoitesäkit kierrätykseen Padasjoen 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen Kierrätyskeskuksen viereen Sähkötielle.

Lannoitesäkit voi jälleen maksutta viedä Lajitteluaseman viereen, risujätteen keräyspisteen jälkeen merkitylle alueelle 21.7. asti. Alueelle pääsee helposti traktoreilla ja muilla isoilla ajoneuvoilla ilman, että Kierrätyskeskuksen pihan läpi tarvitsee ajaa.
– Keräys toteutetaan Padasjoella siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit keräyspisteelle ja merkkaavat tuodut säkkimäärät keräyspisteellä postilaatikossa sijaitsevaan vihkoon. Määrät tarvitaan säkkien keräystä ja kuljetusta varten sekä Padasjoen 4H:n saamaa korvausta varten. Reilu Teko -keräyksen tuotto käytetään paikallisen 4H-nuorisotyön tukemiseen, kertoo toiminnanjohtaja Katri Suntela Padasjoen 4H:sta.
Keräykseen kelpaavat vain muoviset Yaran lannoitteiden suursäkit (600 ja 700 kg) ja piensäkit (25 ja 40 kg), lannoitelavojen suojahuput, Lantmännen Agron siemensuursäkit, luomulannoitesäkit, rehusuursäkit ja rehupiensäkit, Hankkijan siemensuursäkit, rehusuursäkit, rehupiensäkit, Tilasiemenen siemensuursäkit, Peltosiemenen siemensuursäkit, A-Rehun lannoitesäkit, rehusuursäkit ja rehupiensäkit. Keräykseen eivät kelpaa muiden valmistajien säkit, säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit, paperisäkit.
– Suursäkit sidotaan 5–20 kpl nostolenkistä narulla yhteen. Pikkusäkit niputetaan 49 säkkiä päällekkäin ja rullataan. Rulla laitetaan pikkusäkkiin, joka on avattu lyhyeltä sivulta. Lavahuput taitellaan 3–6 yhden pikkusäkin sisään. Keräyspisteellä suursäkit laitetaan omaan kasaan, ja pikkusäkit ja lavahuput omaan kasaan.
4H-Metsäsalapoliisit seikkailevat jälleen
4H-liiton teemakerho Metsäsalapoliisit on tarkoitettu eskari–2.-luokkalaisille. Kerhossa seikkaillaan luonnossa eri puolilla Padasjokea, aistitaan ja havainnoidaan metsää ja luontoa. Kerho on joka vuosi suosittu ja aikuisohjaajana toimii alan ammattilainen Teea Hakulinen.

Kerhossa on tänä keväänä ehditty leikkimään metsäsirkusta, tutkimaan Padasjoen luonnonystävien laittamia linnunpönttöjä ja niiden asukkeja sekä tehty luonnontieteellisiä tutkimuksia; miten pilvi ja sateenkaari syntyy sekä mietitty hapen tuotantoa ja kasvien yhteyttämistä.
Syyskaudella juteltiin lepakoista ja hämähäkeistä, mietittiin metsän eläinten talvipuuhia ja talveen varautumista ja tutkittiin eläinten jälkiä metsässä. Käytiin myös Taruksella seikkailemassa, samoin on tarkoitus tämän kevään aikana käydä tutkimassa majavien puuhia.
Eräleiri yhteistyössä RHY:n kanssa
Padasjoen 4H ja Riistanhoitoyhdistys tekevät yhteistyötä ja keväällä on saatu käyntiin eräleiripäivät.

Maaliskuussa tutustuttiin Vesijako-järvellä talvikalastukseen; lapset saivat kokea talviverkot ja pilkkiä, osa ihan ensimmäistä kertaa. Leiripäivä päättyi makkaranuotiolle.
Tulevana viikonloppuna on tarkoitus viettää toista leiripäivää Taruksella ja kertoa lapsille riistanhoidosta ja metsästyksestä; nimenomaan siltä kantilta, että eläimiä ei ammuta ampumisen ilosta vaan ihan muista syistä. Lapsilla on myös mahdollisuus tutustua valvotusti ilmakivääriammuntaan ja turvalliseen aseenkäsittelyyn.
Toukokuussa on tulossa vielä yksi leiripäivä, jolloin harjoitellaan erätaitoja ja jutellaan luonnossa liikkumisesta. Lauantain ja toukokuun leiripäivään on alakouluikäisten vielä mahdollisuus osallistua ottamalla yhteyttä mahdollisimman pian Katri Suntelaan.