Vahvat jalat estävät kaatumasta, hyvä tasapaino rohkaisee ulos

Voimaa ja tasapainoa haettiin kirjaston monitoimitilan etäkatsomosta Ikiliikkuja–viikolla. Etäluennon voi katsoa ja kuunnella Ikäinstituutin nettisivuilta myöhemminkin.

Huhtikuussa on maanantaisin klo 14–15 kuntostartti; matalan kynnyksen liikuntakokeiluja sisällä ja ulkona.

Onko kävely hidastunut ja ulkoilu vähentynyt? Huolettaako kaatuminen? Nämä merkit kertovat voiman ja tasapainon heikentymisestä.

Seura, hyvä olo, raitis ilma, maisema ja innostava ohjaaja saavat ihmiset liikkeelle. Ikäinstituutin asiantuntijat listasivat liikunnan syiksi myös tottumuksen ja kunnosta huolehtimisen.

– Hyvä liikkumiskyky mahdollistaa ihmiselle tärkeiden asioiden tekemisen, tiivisti asiantuntija Hanna Valkeinen.

Liikkumisesta saa monenlaisia terveyshyötyjä: se ehkäisee diabetesta ja osteoporoosia, kohentaa mielialaa ja parantaa unen laatua. Toinen äänessä ollut asiantuntija Anna-Maria Mansikka suositteli liikkumista mieluummin useita kertoja viikossa kuin kerran viikossa pidempikestoisesti.

Voima on käytössä jokaisella päivittäin. Ostoskasseja kantaessa käytetään kestovoimaa, maksivoimaan voi heikkokuntoisempi joutua turvautumaan jo tuolilta ylösnoustessa. Nopeusvoima puolestaan estää kaatumasta horjahtaessa.

– Ikääntyessä voima ei heikkene tasapuolisesti, vaan maksimi- ja nopeusvoima heikkenee iän myötä selvästi nopeammin kuin kestovoima. Oikeanlaisella harjoittelulla voi kuitenkin vaikuttaa asiaan.

Pitkää paikallaanoloa tulisi välttää. Päivään kannattaakin ujuttaa useammanlaisia hyötyliikuntapyrähdyksiä, mutta sen lisäksi pyrkiä harjoittamaan liikuntaa välillä tehokkaasti, hikoillen ja hengäs­tyen. Mikä tahansa liikuskelu on silti parempi kuin istuminen.

Kävely ei kasvata tai edes ylläpidä jalkavoimia. Siksi onkin tärkeä tehdä voimatreenejä säännöllisesti joko kuntosalilla tai kotona. Tasapainoa ja koordinaatiota pitäisi harjoitella ainakin kolme kertaa viikossa vaikkapa tanssimalla tai metsässä liikkumalla.

Voimaharjoitteluliikkeistä kyykky on asiantuntijoiden mukaan kaikkein tärkein. Tarrapainoilla ja kuminauhoilla saa myös lisää vastusta liikkeisiin, mutta myös vedellä täytetty pullo tai kirjoilla täytetty reppu voivat toimia kotikuntoilijan voimailuvälineinä. Askellus eri suuntiin kehittää tasapainoa, samoin varpailla ja kantapäillä kävely.

Voitas.fi –sivustolta löytyy satoja ikäihmisille suositeltavia treeniliikkeitä, kirjallisia ohjeita ja liikuntavideoita. YLE TV 2:ssa on joka arkipäivä jumppatuokio ja netistä löytyy hauskoja vinkkejä lähiympäristön hyödyntämiseen itsensä haastamisessa. Kunnan liikuntaneuvonnasta voi pyytää apua liikunnan aloittamiseen.

Scroll to Top