Juhannusfestarilta 1984 löytynyt lisää tallenteita ★

Koivu & Tähti -juhannukselta on Jari Sipisen arkistoissa itseotettuja valokuvia yhdysvaltalaisesta rokkitähti Johnny Thundersista – myös hyvähenkisen tapahtuman äänimaailmaa on säilynyt 40 vuotta sitten tehtyyn nauhoitukseen.

Jari Sipinen matkusti juhannusaattona 1984 junalla Joensuusta Lahteen ja linja-autolla Lahdesta vanhempiensa luo Padasjoelle. Opiskelijapojan tarkoituksena oli osallistua Koivu ja Tähti -festivaaliin, josta hän oli lukenut Padasjoen Sanomista.

– Viikkopäivyrini mukaan yliopistolla oli torstaina 21.6. viimeinen päivä harjoituksia ennen juhannusta, tarkistaa Sipinen. 

Tapahtuman ensimmäisen päivän 21.6. yleisöä. Lavalla J. Karjalainen. Kuva: Jouko Latva

Päivyri kertoo myös, että festarialueelle Sipinen ehti vasta iltasella 22.6. Moni bändi jäi näkemättä.

– Saavuin alueelle klo 21.00 aikaan. Meatballsit olivat juuri esiintyneet ja soittamassa oli Henrik Strube Band. Päälavalla esiintyi Kari Peitsamo Revival… Yleisöä piti vireillä Veltto, kunnes bändi nimeltä Road Rats saapui perille; tuon Ruotsista kotoisin olevan yhtyeen musiikki toi jotenkin mieleeni USA:n yhtyeen nimeltä MC5, joka oli olemassa 6070-lukujen vaihteessa. Road Ratsien musisointia voisi kai luonnehtia jonkinlaiseksi hard rockiksi?

Punkkarityyliä Kesäyön kesyttömässä juhannusrockissa. Kuva: Jouko Latva

Sipinen lähti kotiin aamukolmen aikaan: päivyrin mukaan ”vähän väsytti sekä oli hieman viileääkin”.

Juhannuslauantaina Sipinen lähti Laivarantaan festarialueelle puolenpäivän aikaan. Hän kierteli alueella ja jutteli kahden punkkaritytön kanssa. Tytöt tulivat juttelemaan huomattuaan Sipisen T-paidan, jonka hän oli ystäviensä kanssa painanut itse Joensuussa. Sen selässä luki ”Pretty vacant”

– Pekka Pohjola oli jo neljä biisiä esittänyt ja vielä saatiin kuulla muutama. Hyvää progea! Sitten seuraavana oli päälavalla Kauko Röyhkä. 

Sipinen kävi välillä kotona tehdäkseen punkkaritytöille kopion Sex Pistolsin kasetista mankallaan. Tuo 40 vuoden takainen C-kasetti on edelleen olemassa: siihen on taltioituna punkyhtyeen Ruotsin keikka 70-luvulta.  Kopion Sipinen teki itse saamastaan kopiosta.

– En voinut antaa heille T-paitaa, annoin siis kasetin. Paitaa käytti myöhemmin isäni remonttihommissa.

Ragnar Hare soitteli, kun Sipinen palasi festareille. ”Rajua stuffia”, on kirjattu päivyriin.

– Sitten oli Johnny Thunders. Wow. Otin valokuvia tuosta J.T. & Heartbreakers -kokoonpanosta. Ne ovat melko vaatimattoman tasoisia. Mutta niinpä oli se kamerakin, jolla otin ne väläykset.

Thundersin keikalta on myös äänitallenne. Eräs tyttö teki yleisönauhoituksen omilla laitteillaan ja tuosta kasetista Sipinen sai myöhemmin kopion.

– Siihen tuli ymmärrettävästi kumea soundi ja yleisön mökää mukaan. Äänite toimii silti hyvin muistona Thundersista ja samalla festivaalista kokonaisuudessaan. En ole jälkeenpäin kuullut olevan liikkeellä nauhoja tältä festarilta.

Mainittakoon, että 80-luvulla tehtiin omakustannelehtiä, jaettiin keikkakuvia halukkaille pientä korvausta vastaan ja myytiin tai vaihdettiin äänilevyjä Soundi-lehden ilmoituspalstalla.

Rajua menoa festariyleisössä. Kuva: Jouko Latva

Thundersin jälkeen esiintyi Tori ja Hasse Walli. ”Hassen bändi innosti yleisöä”. Kaiken kaikkiaan bändikattaus oli laaja, Kullasvuoren rinteillä soitti myös mm. Padasjoen pelimannit. Sipinen kuvaa festaria erittäin onnistuneeksi tunnelmaltaan, eri tyylisuuntien edustajat olivat koolla hyvässä sovussa.

– Se oli iloinen tapahtuma, porukka oli reilua ja hyvällä asenteella liikkeellä. Se oli Suomen Woodstock.

– Toiveessa on vielä löytää festariallakka, jossa oli muistaakseni lyhyt esittely artisteista.


Lisää aiheesta Koivu & Tähti: Kesäyön kesytön juhannusrock 1984 (artikkeli julkaistu 14.3.2024 lehdessä)

Scroll to Top