Ihan Palasta Padasjoen kesässä ★

Uudistunut satamaravintola avaa ovensa vappuaattona.

Laivarannan nimeä myöten uudistunut ravintola Palas avautuu remontin jäljiltä vappuaattona. Ensimmäiset pöytävaraukset vappupäivän brunssille on jo tehty ja trubaduuri varattu helatorstain avajaisiin.

Nähdään satamassa!

Marko Poolo Huttunen ja Milla Ylinampa päättivät puolitoista vuotta, 19 maata ja 50 000 km käsittäneen löytöretkensä Padasjoelle. Hakusessa oli oma taverna maailman äärillä, mutta kotisatama löytyi yllättäen kotomaan kamaralta, kun Padasjoki viime vuonna etsi uutta satamayrittäjää.

Huttunen ja Ylinampa ovat juuri muuttaneet Padasjoelle ja uusina satamayrittäjinä he aloittivat virallisesti 1.3. Paljon suunnittelu- ja valmistelutöitä on ollut meneillään koko talven: uusi nimikin on kaivettu pitäjän historiasta. Palas on saamea ja tarkoittaa alun perin poronpolkua, mutta siitä juontuu ilmeisesti myös Padasjoen nimi. Nimi viittaa samalla yrittäjäkaksikon toiseen puoliskoon, joka on poromiehen tytär, ja kuulostaa hauskasti samalta kuin Suomen tunnetuin kuppila Palace.

– On ollut kiva tulla paikkakunnalle, kun meidät on otettu niin hyvin vastaan. Ollaan saatu viestejä ja tavattu jo monia mukavia padasjokelaisia, kiittelee pariskunta, joka alkuviikosta oli ehtinyt nukkua vasta pari yötä uudessa kodissaan Kullasvuoressa.

– Asuntolaivasta haaveilimme, mutta ainakin ensi alkuun ollaan vuokralla huvilalla, josta on hienot näköalat ympäröivään luontoon ja Päijänteelle. Ihanan rauhallista.

Työpaikalle on lyhyt kävelymatka. Huttunen ja Ylinampa aikovat olla itse paikalla koko veneilykauden muutamaa vapaapäivää lukuunottamatta. Mihinkään pidemmälle ei ole tarkoitus vapaillakaan lähteä, kun vieressä on Päijänteen kansallispuisto saarineen.

Ravintolan noin 15–20 työntekijästä kymmenkunta on jo valittu. Keittiömestariksi on saatu värvättyä nuori alan nouseva kyky Jyväskylästä; vielä tarvitaan apukäsiä ja mm. jäätelökioskiin palveluhenkisiä myyjiä.

Palaksen ravintoitsijoilla on pitkä kokemus alalta: Rovaniemeltä kotoisin oleva Milla Ylinampa on työskennellyt matkailun saralla ja helsinkiläislähtöinen Poolo Huttunen keittiö- ja ravintola-alalla.

Hyvä palvelu tärkeintä

– Toimintojen tehostuminen on ollut remontissa pääasia. Saadaan palveltua asiakkaita paremmin ja ruoka nousemaan paremmin.

Remontin suunnittelussa on kuunneltu uusia yrittäjiä. Rakenteilla oleva uusi varasto on toiminnan kannalta tärkeä, koska sisällä ei ole tarpeeksi tilaa esimerkiksi kylmälaitteille.

– Bistrotyylisesti mennään. Palveluun me panostetaan ja tämä ensimmäinen kesä keskitytään ydintoimintaan. Ilmat toki määrittelee aika pitkälti sen, miten porukka liikkuu, mutta toivotaan että uudistunut ruokapaikka herättää joka tapauksessa kiinnostusta.

Ravintolan hiljattain avattujen kotisivujen mukaan tarjolle tulee mm. Palaksen pannut ja tapas-lajitelmat Päijänteen kalaherkkuja unohtamatta.

Tapahtumat vetävät myös väkeä rantaan: uuden ravintolan avajaisjuhlaa vietetään helatorstaina 9. toukokuuta, heti perään on äitienpäivälounas, sitten juhannusjuhla, Päijännepurjehdus, StreetHockey-turnaus… Myös yritykset ovat jo varanneet rantaravintolaa tilaisuuksiaan varten.

Yrittäjät ovat suunnitelleet ohjelmallisia iltoja, mutta toivottavat myös muut toimijat tervetulleiksi satamaan vaikka torimyyntiä ja kirppiksiä pitämään.

Ravintolaa pidetään avoinna kesä–elokuussa päivittäin.

Venepaikan vuokraajille on lähdössä kirje tällä viikolla. Polttoainejakelusta on juuri tehty sopimus Suomalaisen Energiaosuuskunnan SEO:n kanssa ja satamayritys Lomilla Oy:n kotipaikaksi vaihdettu Padasjoki. Parhaillaan työn alla on mm. sisustussuunnittelu ja ruokalistat.

Haleja jaossa

Satamaravintolassa asioi­vi­en on syytä varautua iloisiin hymyihin ja jopa halauksiin, sillä ravintoloitsijat ovat molemmat kovia halaajia. Poolo tunnustaa halailevansa puitakin.

– Me halataan koko kunta!

Huttuselle ja Ylinampalle kesäravintolan pyörittäminen passaa vallan mainiosti, sillä talvet he aikovat jatkossakin viettää reissun päällä, tuomisina repuntäydeltä uusia ideoita ja makuelämyksiä Laivarantaan.

Scroll to Top