Kuntapäättäjiltä toivotaan avoimuutta ja vastuunkantoa! ★

Parissa aiemmassa Padasjoen Sanomissa oli mielipidekirjoitukset, joissa ihmeteltiin miksi kuntapäättäjät jatkavat tuulivoimaloiden suunnittelua, vaikka kuntastrategian kansalaiskyselyyn tulleista vastauksista nousi ykkösarvoksi ylivoimaisesti luonto ainutlaatuisessa järvimaisemassa.

Muita kunnan toimintaa ja päätöksentekoa ohjaaviksi arvoiksi nousivat mm. avoimuus, inhimillisyys, rehellisyys ja viihtyisyys. Ihmetystä herättää, ettei tuulivoimaloista kysytty kansalaiskyselyssä yhtään mitään. Tällöin voisi luulla, ettei tuulivoimaa kirjata kuntastrategiaan? Jos se sinne kuitenkin tulee, tuntee tässä itsensä sumutetuksi.

Kansalaiskyselyn tarkoitus oli hyvä. Haluttiin, että kaikilla on mahdollisuus vastata kyselyyn ja vaikuttaa. Kyselyyn tuli 299 vastausta, joka oli mitätön, jos sen suhteuttaa vaki- ja vapaa-ajan asukkaiden yhteismäärään. Kyselyn ajankohta oli huono eikä siitä informoitu kuin Padasjoen Sanomissa ja kunnan kotisivuilla. Sosiaalisen median ansiota oli, että vastauksia tuli tuokin määrä. Vapaa-ajan asukkaille ei järjestetty tilaisuutta tai heitä paremmin tavoittavaa kyselyä.

(PS 19.10.2023) Auttoisten kylätilaisuudessa kunnanjohtaja Juha Rehula huomautti, ettei Padasjoella olisi nykyisenkokoisia marketteja ja monia muita palveluja, jollei kunnassa olisi n. 14.000 vapaa-ajan asukasta. Luku pitää paikkansa, kun mökeillä asustelee useampia sukupolvia vauvasta vaariin. Padasjoella oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 yhteensä 2828 kesämökkiä ja 1478 vakituista asuntoa. Vakiasukkaiden määräksi tilastoitiin 2750. Jos vapaa-ajan asukkaiden merkitys kunnalle on tärkeä, miksei heitä haluta kuulla? Kuntapäättäjien tulisi olla vuorovaikutuksessa niin kuntalaisten kuin mökkiläistenkin kanssa.

(PS 5.10.2023) Kyläkiertueella Toritussa kunnanjohtaja totesi: ”Padasjoella on tehty viisaita päätöksiä joskus; tarkoittaa sitä, että meillä ei ole hengenhätää talouden kanssa. Näen sen isona mahdollisuutena”. Tämänkään takia tuulivoimahankkeeseen ei pidä hätiköiden ryhtyä, vaan on aikaa suunnitella muita keinoja, jotta kunnan talous pysyy kunnossa.

(PS 9.11.2023) Maakesken kylätapahtumassa Rehula sanoi: ”Missä muussa Suomen kunnassa on niin paljon järven rantaa kuin Padasjoella? Kyllä puhdas vesi ja hiljaisuus ovat niitä tekijöitä, jotka vetävät vapaa-ajan asukkaita kuntaan”. No johan, jos kunnanjohtajakin pitää lukuisten Padasjoen järvien rantoja, puhtautta ja hiljaisuutta vetovoimatekijöinä, niin onko hänkin sitä mieltä, että tuulivoimalat eivät tänne kuulu?

(PS 23.11.2023) Kirkonkylän tapahtumassa: ”Jos me tavoitellaan sitä, että matkailu on se tulevaisuuden työllistäjä, luonto vetovoimatekijä ja tuo järvi, jonka vettä pääkaupunkiseutulaiset juo, on se meidän juttu, vaatii se kyllä muutakin kuin keskustelua” -lausui kunnanjohtaja. Tuulivoima ei todellakaan edistä matkailua. Matkailuun pitää panostaa enemmän, pelkkä osallistuminen matkamessuille ei riitä.

300 metriä korkeilla tuulivoimaloilla ei lisätä Padasjoen kunnan houkuttelevuutta asua ja viettää vapaa-aikaa, päinvastoin!

Lisäksi voimaloilla on ainoastaan kielteisiä vaikutuksia ihmisiin, luontoon, linnustoon, matkailuun ja kiinteistöjen arvoon. Kuten tiedetään, useampi kunnanvaltuusto onkin näistä syistä päättänyt, ettei tuulivoimaloita kuntaan rakenneta ja tuhota niitä mahdollisuuksia, joita kunnan kehittäminen jo nykyisellään tarjoaa.

Miksi Padasjoen kuntapäättäjät vaikenevat?

Scroll to Top