Valokuvausta harrastava fysioterapeutti viihtyy vapaa-ajallaan parhaiten luonnossa ★

Paikkakunnalle vastikään muuttanut valokuvausta harrastava fysioterapeutti Petri Nieminen pitää Padasjokea mukavana paikkana asua. Täältä löytyy edullinen kuntosali ja uimahalli sekä kaunista luontoa eläin­asukkeineen kuvauskohteeksi.

Petri Nieminen aloitti kesäkuun alusta Pihlajakodissa Päijät-Soten ensimmäisenä asumispalveluiden fysioterapeuttina.

– Nyt meitä on jo viisi, ja voimmekin kokoontua porukalla ideoimaan ja kehittämään työnkuvaamme. Erilaisista taustoista ja erityisosaamisesta on hyötyä kaikille, jokainen voi sitten käyttää vinkkejä työssään mahdollisuuksien mukaan.

Sote-alueella on halu pitää palveluasumisen asukkaat kunnossa ja ylläpitää heidän toimintakykyään fysioterapeutin avulla. Yksilö- ja ryhmäkuntoutuksena toteutettava fysioterapia tähtää siihen, että asukkaat pärjäisivät mahdollisimman omatoimisesti. 

– Olen viihtynyt täällä hyvin, työkaverit ovat mukavia ja auttavat tarpeen tullen. Olen saanut hyvin keskittyä oman työni kehittämiseen.

Pihlajakodin fysioterapeutiksi Nieminen siirtyy naapurikunnasta Kuhmoisista. 

– Työskentelin siellä puolet ajasta akuuttivastaanotolla ja puolet vuodeosastolla. Kuhmoisiin ajauduin töihin, kun kävin hakemassa sieltä koronarokotuksen. Pyysivät minua samalla sinne sitten töihin.

Rokotusreissulta työpaikka

Helsingin Kalliossa syntynyt ja Espoossa pitkään asunut Nieminen muutti Padasjoelle tammi-helmikuun vaihteessa. Kuhmoisissa kotina ollut mummon kotipaikka sai vaihtua rivitaloasumiseen kirkonkylällä. 

– Kyllä isän aikanaan laajentamassa mökissä kaikki mukavuudet on, mutta naapureina oli pelkkiä metsänasukkeja. Vapaa-aika kului polttopuita ja lumitöitä tehden. Täällä töiden jälkeen voi suoraan napata kameralaukun matkaan ja lähteä kuvaamaan, kun muut huolehtivat pihan kolaamisesta. 

Myös Niemisen isä oli innokas valokuvaaja.

– Ensimmäisen kameran sain teini-ikäisenä isältä. Luontokuvaus on suurin intohimoni, mutta kuvaan myös ihmisiä ja erilaisia tapahtumia. Luontoa kuvatessa pääsee parhaiten irti arjen oravanpyörästä.

Luontokuvaajan mukaan kuvissa tärkeintä on fiilis. 

– Metsään mennään ikään kuin kylään, sinne mennessä pitää osata käyttäytyä hillitysti, jotta eläimet näyttäytyvät. Eipä sitä tarvitse kuin istua kannon nokalle ja katsella hetki mustikan varpujen alle, niin yllättävän paljon siellä näkyy liikettä. 

Vaikuttavampia hetkiä on ollut päästä kuvaamaan karhuja. Niemisen mukaan metsän kuninkaat ovat yllättävän sosiaalisia eläimiä. Kuvauskopista hän on päässyt näkemään kuinka naaraskarhu kaitsi toisen pentuja hetken aikaa ja kuinka kolme karhua kylpi yhdessä.

Padasjoen luontokohteista ainoastaan Kelvenne on ennestään tuttu. Vesillä mies liikkuu luonnonmukaisesti kajakilla.

– Joitain vinkkejä jo paikasta, jossa pääsisi ikuistamaan saukkoja ja majavia, on tullut.

Aktiivisella luontokuvaajalla on ollut näyttely Piippolassa.

– Esimies on pyydellyt näyttelyä myös tänne. 

Taekwondosta tuli työ ja harrastus

Uintia nuoruudessaan harrastanut Nieminen hurahti kavereiden innostamana murrosiässä taekwondoon. Sm-tasolla uinnissa viestikultaakin voittanut mies sai lopulta kamppailulajin parista myös leipänsä.

– Valmensin maajoukkuetason urheilijoita ja toimin vuosia Taekwondo liiton koulutus- ja valmennuspäällikkönä sekä toiminnanjohtajana. 

Kilpailuhenkisellä fysioterapeutilla on myös itsellään kymmenen SM-mitalia lajista. 

– Paras saavutus valmentajana oli se, kun neljä viidestä valmennettavastani voitti Suomen mestaruuden samana vuonna. 

Mies itse on säästynyt isommilta vammoilta. Akillesjänne on kerran katkennut ja olkapäät paukahdelleet, mutta elämää haittavia vammoja ei ole kamppailuharrastuksesta jäänyt.

Työkokemusta Niemisellä on myös turvallisuusalalta ja hän on ollut monenlaisia mielenkiintoisia henkilönsuojaamistehtäviä.

– Yksi mieleen jäänyt tehtävä oli Saudi-Arabian prinssin saapuminen Suomen vierailulle. Hän varasi hotelli Kampista koko neljännen kerroksen, koska ei halunnut samaan kerrokseen muita ihmisiä. Shoppailupäiväkin oli vähän erilainen kuin mihin olin tottunut. Prinsessa kun ei eräässä putiikissa osannut päättää minkä värisen huivin ostaisi, niin hän ostikin tonnin maksavia huiveja 14 kappaletta.

Perusliikuntaa koiran kanssa

Liikunnallista miestä on aina kiinnostanut terveellinen elämä ja huippu-urheilun jäädessä taka-alalle mies lähti vuonna 2014 Ouluun opiskelemaan fysioterapiaa.

– Kaksi vuotta opiskeltuani jään suoraan harjoittelujaksolta sijaistamaan ja valmistuminen viivästyi. Työskentelin yksityisellä ja Oulun sairaalassa sekä Muhoksen kunnalla. Samalla olen tehnyt töitä ammatinharjoittajana siinä sivussa. Olen päässyt tekemään monenlaisia töitä ja onnistunut saamaan kattavan näkemyksen fysioterapian työkentästä. 

Fysioterapeutti kehottaa ihmisiä pitämään itsestään huolta. Jos tulee vammoja, pitäisi lähteä kuntouttamaan itseään aktiivisesti.

– Perusliikuntaa kuin ylläpitää, niin hyvä pohjakunto auttaa myös vammoista kuntoutumisessa. 

Niemisen omasta päivittäisliikunnasta pitää huolen äidiltä peritty saksanpaimenkoira. 

– Koira ei ole luontokuvaajana paras ystävä, sillä se ei malta olla hiljaa ja pysyä paikoillaan. Vaikka kyseinen yksilö onkin jo eläkeikäinen, niin se on erittäin hyväkuntoinen. 

Miehen ja koiran lisäksi Padasjoelle muutti myös kissa.

Padasjoen mäkisestä maastosta puhuttaessa miestä alkaa naurattaa:

– Osallistuin viime kesänä maailman suurimpaan kävelytapahtumaan eli Hollannissa järjestettävään reserviläisten Nijmegen-marssiin. Siellä kaikki puhuivat loppunoususta, että odotapas vaan, kun se tulee. Mutta täytyy sanoa, että Suomen mittapuun mukaan mäki oli hyvin lievä, mutta sikäläisistä rankka nousu.

Vuosittain järjetettävässä neljän päivän marssissa osallistujat kävelevät kunakin päivänä 40 km lenkin kaupungin ympäristössä.

– Se on erittäin suuri tapahtuma, ihmiset raahaavat sohvia kävelyteiden varsille, siellä he sitten istuvat, kannustavat ja tarjoavat marssijoille evästä. 

Scroll to Top