Arkeen voimaa -ryhmästä työkaluja omaan jaksamiseen ★

Arkeen voimaa -ryhmä aloitti toimintansa Padasjoella viime viikolla. Toisella yrittämisellä kokoon saatiin hyvän kokoinen ryhmä, jonka jäsenet ovat halukkaita ja sitoutuneita kohentamaan omaa arkipärjäämistään.

Koulutettu Arkeen voimaa -ohjaaja Sari Hokkanen.

Ryhmässä annettujen työkalujen avulla kukin voi tehdä itselleen sopivia myönteisiä muutoksia elämässään. Joukko kerääntyy yhteen kuutena peräkkäisenä keskiviikkona terveysaseman entisessä ruokalassa. Kaksi ja puoli tuntia kestävien tapaamiskertojen aikana vahvistetaan osallistujien itsehoitotaitoja ja sitä kautta kohennetaan heidän elämänlaatuaan.

Arkeen voimaa on Jenkeissä kehitetty toimintamalli. Tutkimusten mukaan 80 % pitkäaikaissairaiden kokemista oireista ovat sairaudesta riippumatta samoja. Tyypillisiä oireita ovat kipu, stressi, ahdistus, hankalat tunteet, mielialan lasku, hengenahdistus, uupumus ja fyysiset rajoitteet. Pitkäaikaissairauteen rinnastettavia haasteita ovat esimerkiksi iäkkäiden vanhempien hoitaminen, yksinäisyys, työttömyys tai taloudelliset vaikeudet.

– Haasteet ovat osa arkea, voimme valita hoidammeko itseämme aktiivisesti vai ollaanko passiivisia. Jos emme hoida, tulee eteen tilanne, jossa emme enää pysty tekemään niitä asioita, jotka ovat meille tärkeitä ja jotka tuottavat mielihyvää, totesi ohjaaja Sari Hokkanen.

Akuutissa tilanteessa tarvitaan tottakai myös terveydenhoidon ammattilaisen apua ja ohjausta, mutta myöhemmin oireiden kehään ja negatiivisiin tunteisiin voidaan vaikuttaa myös itsehoidon työkalujen avulla. Tällaisia työkaluja ovat mm. liikunta, lääkitys, riittävä uni, terveellinen ruokavalio, hengitystekniikat ja vuorovaikutus. Hankalia tunteita voi myös hallita opettelemalla päätöksen tekoa ja ongelman ratkaisua sekä tekemällä toimintasuunnitelman. Tärkeässä osassa on myös oman mielen käyttäminen ja ajatuksen uudelleen suuntaaminen eteenpäin ja myönteiseen ajatteluun.

Ensimmäisellä kokoontumiskerralla aiheena olivat uupumus ja hyvä yöuni. Unen takaamiseksi voi itse tehdä monta asiaa: laittaa puhelimen pois tuntia ennen nukkumaan menoa, pyhittää makuuhuoneainoastaan nukkumistarkoitukseen sekä välttää kofeiinituotteiden käyttämistä ennen nukkumaanmenoa.

Kotitehtäviksi ryhmäläiset saivat tehdä itselleen toteutettavissa olevan toimintasuunnitelman, joka vaikuttaisi kohentavasti arjessa jaksamiseen. Sellainen voi olla vaikka päätös käydä kävelyllä useammin tai syödä aamupala muutamana päivä viikossa.

Scroll to Top