Stubb sai eniten ääniä, Halla-aho kakkonen –577 äänesti sunnuntaina

Alexander Stubb sai yli­voimaisen kannatuk­sen Padas­joel­la, 29 %. Kakkoseksi kiilasi Jussi Halla-aho (24,6 %) ja kakkoskierrokselle Stubbin kanssa edennyt Pekka Haavisto jätettiin meillä kolmanneksi 19,1 % kannatuksella. Lähelle pääsi Olli Rehn: 16,2 %.

Padasjoen Kokoomuksen puheenjohtaja Heikki Toivonen on syystäkin tyytyväinen presidentinvaa­lien ensimmäisen kierroksen lukemiin.

– Lopputulema oli aika selkeä. Sopii meille, kommentoi Toivonen.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja päivysti vaalisunnuntain ravintolassaan, jonne poikettiin äänestämisen jälkeen pullakahveille.

– Oikeastaan ainoa, mikä yllätti, oli demareiden heikko menestys.

Taktikointi koitui Urpilaisen kohtaloksi, kun vasemmisto lipesi Haaviston taakse. Urpilainen sai Padasjoelta 85 ääntä, kun Stubbin numeron merkitsi 501 äänestäjää.

– Toinen kierros on pelkkä muodollisuus. Toki kaikkien on vaivauduttava käymään siellä uurnilla. Oma veikkaukseni kakkoskierrokselle on 60/40.

Toimitsijat Mikko Toivonen, Birgitta Heino-Toivonen ja Heikki Jaakkola Padasjoen äänestyspaikalla kirjastossa.

Äänestysprosentti nousi

Padasjoen äänestysprosentti nousi selvästi suuremmaksi kuin vuosien 2018 ja 2012 presidentinvaaleissa. Äänestysaktiivisuudeksi mitattiin nyt 73,4 %, kun viime vaaleissa prosentti oli 69,2 ja sitä edeltävässä 68,4.

Ääniä annettiin Padas­joel­la yhteensä 1726, joista 1154 oli ennakkoääniä ja 577 vaalipäivän ääniä. Kolmasosa siis säästi äänensä varsinaiselle vaalipäivälle, kun kaksi kolmasosaa oli valinnut ennakkoäänestyksen.

Vaalipäivän äänestäjistä 303 oli miehiä ja 274 naisia.

– Ulkomaan ennakkoäänestäjiä oli kuusi naista ja kuusi miestä sekä yksi kirjeääni, sanoo keskusvaalilautakunnan sihteeri, hallintojohtaja Jyri Mäntylä.

Äänistä viisi oli mitättömiä. Hylätyt äänet olivat kaikki peräisin ennakkoäänestyksestä.

Vaalien toinen kierros alkaa ennakkoäänestyksellä 31.1.

Kirjaston tiloja oli rajattu äänestystä varten.

Lippu oli salossa Kuntalan edessä vaalipäivän kunniaksi.
Scroll to Top