Portaanperän mansikkatilan glögissä maistuu sopuisasti kesä ja joulu

Nyystölässä sijaitseva Portaanperän mansikkatila ei suinkaan nuku talviunta, niin kuin moni luulee, vaan töitä on paiskittu lähes ilman vapaapäiviä keväästä lähtien.

Sen jälkeen kun mansikan satokausi päättyi elokuussa, Portaanperän yrittäjäpari Nina ja Tapani Nieminen on jatkanut mansikkapohjaisten tuotteiden ideointia, luonut asiakassuhteita ja verkostoja, liimannut etikettejä, pakannut lukuisia lahjapakkauksia sekä kierrellyt markkinoilla ja messuilla maistattamassa ja myymässä tilan tuotteita.

Portaanperä on vanha sukutila, jossa Tapani–isännän suku on asunut ja viljellyt maata jo yli 100 vuoden ajan. Tapanin vanhemmat Sinikka ja Sakari Nieminen istuttivat tilan pellolle ensimmäiset mansikkataimet 1970–luvun alussa ja nykyiselle yrittäjäparille tila siirtyi 1994.

Tapani ja Nina Nieminen ovat olleet yrittäjinä kohta 30 vuotta.

– Tulin vuonna -89 Portaanperään kesäksi poimimaan mansikoita. Vanhempani veikkailivat silloin, että viihdynkö poimintatyössä viikon vai kaksi. Mutta kun aikaa kului, päättivät vanhempani ajella Pohjanmaalta Padasjoelle katsomaan, miksi tytär viihtyy niin hyvin kesätyöpaikassaan.Lähdettyään takaisin kotiin päin isä oli sanonut äidille, että miljoonasta vetoa, meidän Nina on iskenyt tilan pojan, naureskelee Kokkolasta kotoisin oleva Nina.

Kesäromanssi on kestänyt ja perhe täydentyi vuosien mittaan viidellä tyttärellä. Nyt lastenlapsiakin on jo neljä ja kaikki vuorostaan poikia.

Aluksi Nina ja Tapani viljelivät tilalla mansikan lisäksi mustaherukkaa, mutta herukat jäivät pois noin 2010–luvun paikkeilla. 

Kaksitoista tunnelia

Viljelyala on pysynyt viimeiset 10 vuotta samana, mutta ensi kesänä Portaanperään tulee 12 tunnelia, noin hehtaarin alalle. Mansikoiden tunnelikasvatus pidentää muuten niin lyhyttä satokautta, eivätkä marjat ole säiden armoilla kuten avomaalla. Tunnelissa pääsee myös poimimaan selkä suorana, sillä taimet istutetaan pöydälle osapuilleen vyötärön korkeudelle.

– Mansikkalajikkeet ovat vaihdelleet vuosien aikana, ensin suosiossa oli Senga, Sefyr ja Jonsok. Nyt suosituimmat ovat Polka, Magnum ja Honey. Magnumia tulee tunneliin ja sitä meillä on myös jonkin verran avomaalla.

Viime vuosina haasteita myös mansikanviljelijöille ovat aiheuttaneet koronapandemia sekä Ukrainan sota. Kummatkin vaikeuttivat poimijoiden saapumista Suomeen, sillä poimijat ovat viime vuosina tulleet idästä: Ukrainasta ja Venäjältä.

Kuohujuomaa, glögiä ja suklaata

Portaanperällä ei ole tyydytty ainoastaan viljelemään mansikkaa, vaan tilan päätuotetta on ryhdytty jatkojalostamaan mehuksi, alkoholittomaksi kuohujuomaksi, hilloksi, glögiksi, glögitiivisteeksi ja suklaaksi. Tuotteiden aito mansikan maku tulee tilan omista maistuvista marjoista.

– Kaikki alkoi mansikkakuohusta, se kehitettiin Julian ja Juhon häihin alkumaljaksi. Tahdoimme aidosti mansikalta maistuvan kuohujuoman tyttäremme häihin. Se sai todella hyvän vastaanoton ja niinpä mansikkakuohu jäi elämään. Kuohu tuoksuu ja maistuu puhtaasti mansikalle.

Messuja ja markkinoita koko syksyn kiertänyt Nina sanoo Talvihehku-glögin olleen tilan myydyin tuote. Glögissä käytetään vain aitoja mausteita ja se makeutetaan sokerilla. Talvihehku on myös säilöntä- ja lisäaineeton.

 – Asiakkailta on tullut kommentteja, että glögimme on pehmeän täyteläistä, ja maistuu aidosti mansikalle. Jyväskylän messuilla eräs glögiä maistanut sanoi, että olette ihanasti onnistuneet yhdistämään glögissä kesän ja talven. Tämän syksyn uutuus on mansikkahillo, joka on oikeammin mansikkapyreetä, sillä se on tasaisen pehmeää sosetta, josta puuttuu sattumat. Lisäksi Portaanperällä on oma suklaa, sekä maito- että tummaversiona, maustettuna tilan kuivatuilla mansikoilla.

Markkinakierroksella jouluun asti

Sekä mansikkakuohun kultaisista että glögipullojen hopeisista etiketeistä on tullut kiitosta. Nina kiitteleekin paikallista kirjapainoa hyvästä yhteistyöstä ja joustavuudesta etikettien ulkonäköä hioessa.

– Liimaan käsin etiketit joka pulloon sekä teen messuille ja markkinoille valmiita lahjapakkauksia ostettavaksi. Ihmiset pitävät siitä, että tuotteet on valmiiksi paketoitu kauniisiin pakkauksiin tai pullopusseihin.

Portaanperän väen reissuputki jatkui jouluun asti, sillä Nina, Tapani ja tyttäristä Emilia ja Adalmiina sekä ukrainalainen Mariana olivat myymässä tilan tuotteita kahdessa eri myyntipisteessä Helsingissä. Yksi myyntipiste oli Vanhalla ylioppilastalolla ja toinen Tuomaan Markkinoilla Senaatitorilla, joka on Suomen vanhin joulutori.

– Markkinoilla ja messuilla myyminen on todellakin työtä, mutta siellä on myös hienoja kohtaamisia ihmisten kanssa. Messujen kautta olemme saaneet tuotteidemme myyntipisteitä muun muassa Kurikkaan, Seinäjoelle ja Raumalle saakka.

Portaanperän Mummin mansikkamehua, glögiä ja -kuohua on myynnissä S-marketissa Padasjoella ja Vääksyssä, Okeroisten K-kaupassa, Millan putiikissa ja kukkakauppa Neilikassa Lahdessa, Hollolan kukassa sekä Country Whiten myymälöissä pääkaupunkiseudulla.

Tammikuussa on tarkoitus vetää henkeä, mutta kauan ei voi huilia, sillä työntekijöiden rekrytoiminen on aloitettava heti vuoden alussa ja maalis-huhtikuussa aletaan istuttaa taimia tunneliin.

Scroll to Top