Lempeä tuolijooga virkistää kehoa ja mieltä ★

Kunnan toiminnallisen joulukalenterin luukusta 12 avautui Padasjoen Nuorisoseuran tarjoamana maksuton kokeilukerta tuolijoogaa. Laji on uutta Padasjoella, nuorisoseuran joogaa ohjaava Pii Kortelahti on vain kerran aiemmin antanut maistiaisia lajista nuorisoseuran joogassa kävijöille.

Pii Kortelahden ohjaama jooga sisältää kehollisen harjoituksen lisäksi rentoutumisen. Ryhmä tuo lajiin tärkeän lisänsä – joogataan yhdessä, mutta silti omassa rauhassa.

Tuolijooga on muunnelma perinteisestä joogasta. Liikkeet tehdään istuviltaan: tarvitaan vain vakaa tuoli, mukavat, joustavat vaatteet sekä tilaa käsien ja jalkojen venyttämiseen. Vaikka kaikkia perinteisiä jooga-asentoja ei voi is­tuen suorittaa, tuolijoogassa voidaan kuitenkin tehdä kymmeniä eri asanoita, joiden avulla voit rentoutua ja venyttää käsiä, jalkoja sekä vartalon keskiosaa. Tuolia voidaan käyttää myös tukena tasapainoa vaativissa harjoituksissa- tällöin seistään tuolin takana ja voidaan ottaa tukea tuolin selkänojasta.

– Kuten joogassakin, hiljentyminen ja rauhoittuminen ryhmässä on oleellinen osa lajia, kertoo yhdeksättä vuotta joogaopettajana toimiva Kortelahti.

– Jokainen joogaa harjoittava voi painottaa ja tavoitella itselleen tärkeitä asioita. Joogasta voi etsiä mm. fyysisen kunnon ja liikkuvuuden kohenemista, kehon ja mielen jännityksen hellittämistä, kehon vaivojen helpottumista, fyysisen ja henkisen tasapainon vahvistumista, itselleen ja toisille paremmin tavoitettavissa olemista. Joogan hyvät vaikutukset siirtyvät usein myös arkielämään.

Tuolijooga on kevyt liikuntamuoto, jossa ei tarvitse mennä lattialle. Sitä voi tehdä vaikka kesken työpäivän taukojumppana elävöittämään kehoa ja mieltä. Tuolijooga on kehitetty erityisesti ikäihmisten ja liikuntarajoitteisten liikuntamuodoksi, mutta sitä voivat tehdä kaikki ikään, kokoon ja kuntoon katsomatta.

– Jokainen tekee liikkeet omaan tahtiinsa, lempeästi ja kehoaan kuunnellen. Ja aina löytyy vaihtoehtoja, jos osallistujalla on liikerajoitteita. Usein uskotaan, että joogaa harjoittaakseen pitää olla notkea, mutta itse ajattelen että joogaan kannattaa tulla etenkin, jos tuntee olevansa jäykkä.

Lyhytkurssi keväälle

Joogaa kohtaan on vieläkin ennakkoluuloja, mutta lajina se on uskonnollisesti sitoutumatonta.

Kortelahti on harrastanut joogaa vuodesta 2005 ja opiskellut lajia vuodesta 2013. Joogaopettajaksi hän valmistui viime vuonna. Edelleen hän käy joogaopistossa Saarijärvellä vähintään pari kertaa vuodessa ammentamassa lisäoppia: kursseilla keskitytään teemoittain mm. meditaatioon, hengitysharjoituksiin, jin-joogaan ja kasvisruokaan.

– Ohjaamani jooga on Suomen joogaliiton kehittämä muoto hatha-joogasta, SJL-joogaa. Jooga on hyvin vanha kokonaisvaltainen harjoitusmenetelmä terveyden ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi.

Kirkonkyläläisellä on nimeään kantava yritys, jonka nimissä hän pitää joogatunnit. Nuorisoseuran tiistaijoogan lisäksi hän on lokakuusta vetänyt Wellamo-opiston joogan torstaisin. Elanto tulee kuitenkin edelleen hoitoalalta.

– Mielelläni vedän myös yksittäisiä joogatunteja vaikkapa työpaikan virkistyspäivässä.

Sekä jooga- että tuolijoogatunnin aloittaa alkurentoutus ja myös lopuksi rentoudutaan salin hämärässä. Osallistumiseen ei vaadita mitään erityisvarusteita. Kortelahti on suunnitellut viiden kerran lyhytkurssia tuolijoogasta lähitulevaisuudessa.

Uudet jäsenet ovat tervetulleita sekä Nuorisoseuran, että Wellamo-opiston joogaan. Molempia voi kokeilla aluksi ilman, että tarvitsee sitoutua koko kaudeksi. Molemmat joogat alkavat loppiaisen jälkeisellä viikolla; nuorisoseuran jooga tiistaisin klo 19-20.30 ja Wellamon torstaisin klo 18-19.20.

Scroll to Top