Myös sisällissodan valkoisten hautamuistomerkin kunnostaminen jakoi kappelineuvoston mielipiteet. Äänin 4–5 päätettiin, että sammaloitunutta muistomerkkiä ei kunnosteta.
Tarkastuksessa on havaittu muistomerkin sisällä olevan hiekan vajoaminen, joka saattaa merkitä muistomerkin lyyhistymistä lähitulevaisuudessa.
Vastaesityksen teki Hannu Tukia ja Silja Savola kannatti. Perusteluina oli, että kyseessä on vanha ja arvokkaasti patinoitunut sisällissodan muistomerkki, joka herättää yhä tunteita Padasjoella. Huhtikuussa tehty esitys sekä valkoisten että punaisten muistomerkkien tekstien kunnostuksesta on aiheellinen.
– Molempien muistomerkkien kultaukset uusitaan, muuta kunnostusta ei tarvita.
Yleisen mielipiteen takia muistomerkki halutaan säilyttää alkuperäisessä asussaan, todetaan vastaesityksessä.
Heinäkuussa 1920 paljastettu mukulakivistä muodostettu muistomerkki sijaitsee kunniapaikalla kirkon pääsisäänkäynnin läheisyydessä. Se pystytettiin vapaussodassa vuonna 1918 kaatuneitten muistoksi.
Nuijapatsaan jo kunnostanut ja Kunnia Isänmaa -muistomerkin ideoinut Ilari Hakia oli tarjoutunut vapaaehtoisena tekemään kunnostustyötalkoon, jossa olisi poistettu sammaleet ja rikkaruohot sekä betonoitu kivien välit.