Sote-palveluita uudelle paloasemalle? ★

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen johtaja teki pikavisiitin Padasjoelle maanantaina, jolloin OmaisOiva-kahvila oli koolla Olkkarilla.

Kuntakierrosta tekevällä Petri Virolaisella ei ollut kerrottavaan hyviä uutisia tilanteessa, jossa alueel­la on suuria taloudellisia haasteita ja tältä vuodelta kertymässä lähes 40 miljoonan euron alijäämä.

– Hyvinvointialue ei ole ylpeä omaishoidon tilanteesta. Meillä on Suomen tiukimmat kriteerit ja me käytämme rahaa omaishoidonkin palveluihin huomattavasti vähemmän kuin maassa keskimäärin. Tämä pätee kaikkiin Hyvinvointialueen palveluihin, luonnehti Virolainen.

– Päijät-Hämeessä käytetään toiseksi vähiten tarveharkintaisesti rahaa palveluihin. Jos valtio antaisi meille ne rahat, joita alueen väestön palvelut edellyttävät, tilanne olisi aivan toinen. Rahoitus tulee kyllä nousemaan vuoteen 2030 mennessä.

Talouttakin paljon suurempi ongelma on henkilöstön saatavuus. Padas­joel­la terveysaseman palveluihin ei ole tulossa lähiaikoina isoja muutoksia, palveluihin on kyllä odotettavissa supistuksia loma-aikoina. Alue pyrkii säästämään vähentämällä kiinteistöjään.

– Meillä on Padasjoellakin aika paljon neliöitä, joita pitää tarkastella. Sote-keskuksessa ollut sisäilmaongelmia ja nythän investointisuunnitelmassa on paloaseman uudisrakentaminen Padasjoelle, siinä yhteydessä pitää selvittää toimintojen mahdollista yhdistämistä.

Omaishoitajia meillä 15

Omaishoitajien määrä on viime vuosina alentunut Päijät-Hämeessä. Yli 65–vuotiaita omaishoidettavia on 800 maakunnan kaikista 1200 omaishoidettavasta, suurin ryhmä ovat yli 85–vuotiaat.

– Ja kun puolisot ovat tyypillisesti omaishoitajia, ovat hekin pääosin yli 80–vuotiaita, totesi toiminnanjohtaja Mari Pynnönen Päijät-Hämeen Omaishoitajat ry:stä.

Lakisääteisten vapaiden toteutuminen on vaikeaa erityisesti Padasjokea, sillä paikkakunnalla ei ole omia jaksohoitopaikkoja. Yleisöstä kritisoitiin myös omaishoitajille järjestettävien virkistystapahtumien keskittymistä Lahteen ja iltaan, lisäksi toivottiin virkistystä ja vaihtelua myös omaishoidettaville.

Scroll to Top