Lukiolaiset tutustumassa EU:n toimintaan Brysselissä

Padasjoen lukio on Päijät-Hämeen ainoa EPAS-koulu (European­ Parliament Ambassador School) ja myös Euroopan parlamentin vaikuttajaryhmäksi valittu. Olemme tehneet vuosien aikana Strasbourgiin ja Brysseliin useita opintomatkoja, joista viimeisin toteutettiin marraskuun alussa.

Ohessa kerromme opintomatkamme ohjelmasta ja kokemuksista.

Matkamme kohti Brysseliä alkoi koulun pihalta 6.11.2023 klo 03.00 maanantaiyönä. Selvisimmelentokentältä ilman suurempia ongelmia lentokoneeseen, ja lentomme lähti melkein ajallaan klo 7.50. Lennolla jännitimme jo tulevaa viikkoa. Lentokentältä menimme ensin lentokenttäjunalla hotellille ja sen jälkeen lounaalle. Iltapäivälle oli sovittu ensimmäinen vierailu Helsinki EU Officeen.

Matka kohteeseen ei sujunutkaan odotetusti, vaan ryhmämme ajautui kahtia metromatkan keskeydyttyä. Marjuska jäi metroasemalle 10 opiskelijan kanssa, ja Elisa ja 12 opiskelijaa ohjattiin takaisin rikkinäiseen metroon. Lopulta monien vaiheiden kanssa kaikki saapuivat määränpäähän.

Arts-Loi-metroasemalle, tosin noin 40 minuuttia myöhässä. Se ei onneksi haitannut, vaan saimme sovitun vierailun Helsinki EU Officessa ja kuulimme myös Päijät-Hämeen liiton toiminnasta Brysselissä. Lyhyistä yöunista ja väsymyksestä huolimatta teimme vielä illalla kävelykierroksen kaupungilla. Näimme mm. linnapuiston, kuninkaanlinnan, Manneken Pisin ja Grand Place -aukion.

Tiistaina aamupalan jälkeen suuntasimme heti metrolla kohti Eurooppa-korttelia. Päivän ensimmäinen vierailukohde oli Euroopan unionin neuvosto ja Eurooppa-neuvosto. Aloitimme Justus Lipsius -rakennuksesta, jossa pääsihteeristön virkamies Ilkka Saarilahti esitteli meille neuvostojen toimintaa, kokoonpanoa, vallankäyttöä ja roolia EU:ssa. Myöhemmin kuulimme vielä Pia Pistolin monivaiheisen ja kiinnostavan EU-uratarinan. Pääsimme myös tutustumaan Europarakennukseen, joka toimii EU:n huippukokousten paikkana.

Kuva on otettu Europa-rakennuksessa eli Eurooppa-neuvoston kokoontumispaikassa, takana näkyy ”Euroopan sydän” -rakennelma.

Vierailun jälkeen suuntasimme lounaalle, ja sen jälkeen matkamme jatkui kohti Suomen edustustoa, jossa kuulimme Suomen EUsuurlähetystön toiminnasta Brysselissä. Illalla osa opiskelijoista lähti tekemään ostoksia ja osa kiertelemään kaupunkia ja syömään yhdessä.

Meppitapaaminen

Keskiviikkona vierailukohteinamme olivat Euroopan Alueiden komitea ja Euroopan parlamentti.

Euroopan parlamentissa.

Alueiden komiteassa virkamies Lauri Ouvinen kertoi, miten komitea toimii, mitä se tekee ja miten se edistää alue- ja paikallisyhteisöjen tärkeitä etuja unionin päätöksentekoprosessissa. Koko opintomatkan tärkein vierailukohde oli tietysti Euroopan parlamentti, johon lukiomme oli saanut vierailukutsun. Justus Kiikeri parlamentin vierailuyksiköstä esitteli meille rakennusta sekä parlamentin toimintaa, päätöksentekoa ja vallankäyttöä. Keskusteluaiheena oli myös ensi vuoden europarlamenttivaalit. Parlamentissa meillä oli sovittuna myös tapaamiset kahden Suomen mepin kanssa eli Ville Niinistön (vihr.) ja Sirpa Pietikäisen (kok.). Lopuksi pääsimme käymään vallan ytimessä eli parlamentin täysistuntosalissa. Alkuillasta osa opiskelijoista tutustui Atomiumiin ja osa Kuninkaallisten taidemuseoiden Oldmasters-näyttelyyn. Kumpikin ryhmä koki vierailunsa mukavaksi.

Raskain ja ohjelmaltaan pisin päivä oli torstaina. Aamulla suuntasimme Euroopan parlamentin vierailijakeskukseen Parlamentariumiin, missä pääsimme kulkemaan läpi inter­aktiivisen multimedianäyttelyn, jonka sisältönä oli Euroopan Unionin ja parlamentin syntyminen sekä toiminta tänä päivänä. Parlamentariumin jälkeen tutustuimme Euroopan Historian taloon.

Museosta löytyi mielenkiintoista tutkittavaa antiikista nykyaikaan. Lounaan jälkeen oli vuorossa viimeinen toimielinvierailu eli Euroopan komissio. Komission toimintaa meille esitteli virkamies Juuso Järviniemi. Komissiossa tapasimme myös komissaari Jutta Urpilaisen kabinetista avustaja Suvi Leinosen, joka kertoi komissaarin työstä ja toi meille terveiset Jutalta. Viimeiseksi vierailimme vielä Euroopan komission Experience Europe -näyttelykeskuksessa, jossa pääsimme kokeilemaan omaa Eurooppa-tietämystämme erilaisten pelien ja interaktiivisten tehtävien avulla. Kaiken tämän jälkeen matkasimme kohti hotellia, jossa vaihdoimme kuivia vaatteita sateen jäljiltä ja lähdimme italialaiseen ravintolaan yhdessä syömään viimeisen illan kunniaksi. Joillakin opiskelijoilla oli illan päätteeksi tehtävänä vielä tuliaisostoksia kotiväelle.

Perjantai 10.11. oli matkamme viimeinen päivä. Nato-vierailun peruunnuttua Euroopan turvallisuustilanteen takia oli päivän ohjelmassa Afrikka-museo, jonne jo pelkästään matka metrolla, ratikalla metsän keskellä ja lopulta bussilla oli tapahtumarikas. Afrikka-museo kertoo Belgian Kongon siirtomaahistorian ajasta. Museosta löytyi paljon mielenkiintoista katseltavaa ja silmiä avaavaa tietoa. Lähtiessämme poikkesimme vielä museon kaupassa. Museon jälkeen itse kukin sai valita, jääkö keskustaan syömään ja tekemään viimeisiä ostoksia vai suuntaako suoraan lähelle hotellia, josta lähdimme myöhemmin iltapäivällä kohti lentokenttää. Turvatarkastus ei sujunut tällä kertaa niin mutkattomasti: moni joutui vielä availemaan laukkujaan ja järjestelemään tavaroitaan. Lento lähti kuitenkin ajallaan ja kaikki opiskelijat mukanaan. Yöllä Padasjoelle saapui väsyneitä, mutta opintomatkaan tyytyväisiä opiskelijoita.

Aada Nieminen ja Miisa Kytölä

Scroll to Top