Kotihoito sai uuden esihenkilön suoraan Uppsalan yliopistosta ★

”Padasjoelle? Miksi?” Tähän kysymykseen Uppsalan yliopiston maisteriopinnoista Padasjoelle muuttanut Sampo Sorvisto on saanut vastata niin kylällä kuin kaveripiirissäänkin.

– Ei ollut mitään tietoa paikkakunnasta eikä maakunnasta, saati sitten Päijät-Hämeen Hyvinvointialueesta, kertoo Pohjois-Karjalan kasvatti. Syntyisin hän on Pyhäselän kunnasta, joka on sittemmin liitetty Joensuuhun.  

– Kotihoitokin on toimialana itselleni täysin uusi.

Sorviston tie sote-alan johtotehtäviin ei ollut muutenkaan se tavanomaisin. Taustalla on useita vuosia turvallisuusalan töitä sairaalavartijana sekä mikromekaniikkaopinnot, josta valmistuminen vuonna 2010 ja sen jälkeen alan työt. 

Mielessä kyti kuitenkin ajatus sairaanhoitajuudesta. Sorvisto haki ja pääsi otolliseen aikaan ruotsinkieliseen AMK Arcadaan, jossa opiskeltiin englanniksi; koronapandemia oli juuri aluillaan ja kaikki alan ihmiset suorastaan revittiin suoraan töihin.  

Sorvisto pääsi Suomen covid-päämajaan, Helsingin epidemiologiseen toimintaan, joka oli maan johtava koronatarkkailun toimielin ja mm. tartunnanjäljitystä johdettiin sieltä. Hoitajan työkokemusta kertyi tovi myös psykiatrian puolelta, kunnes koulunpenkki alkoi kutsua jälleen. 

– Ajattelin, että luetaanpas saman tien vähän lisää kun on hyvään alkuun päästy. Meneillään on yhä toinenkin maisteriohjelma, sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinta Itä-Suomen yliopistossa. Parin vuoden sisällä pitäisi olla nekin paperit kädessä. 

Kotihoito sai Sampo Sorvistosta uuden esimiehen lokakuussa.

Sporttinen nörtti fillaroi työmatkat läpi loskankin.

Maatila hakusessa

Tärkein kriteeri uudelle asuinpaikkakunnalle oli se, että kaverit ovat siedettävän automatkan päässä. Padasjoki on tähän mennessä jopa ylittänyt odotukset, vuokrakaksiokin Ilmoilassa on mieleinen. 

– Ei kerrassaan mitään valitettavaa. Nyt on asenne, että asetun Padasjoelle. Jossain vaiheessa vakiinnuttuani rupean katselemaan pientä maatilaa.    

Sorviston laaja kaveripiiri ryhtyi heti muuton myötä bongailemaan Padasjoki-aiheisia mainintoja ja viestejä on kilissyt viimetalvisesta kuntakriisistä Nakukymppiin. Ensi kesäksi on myös jo suunniteltu porukalla vaellusretkiä ja mökinvuokrausta Päijänteeltä.        

– Padasjoki on olevinaan syrjässä, mutta ei se oikeasti ole. Juuri kävin kaverilla Tampereella katsomassa lätkämatsia, sinne pääsee helposti; samoin tietysti Lahden suuntaan ja siitä pääkaupunkiseudulle. Maalaisajatteluun kuuluu, että jos alle puolessatoista tunnissa pääset jonnekin, ei se ole matka eikä mikään. Hesassa kun asuin ja halusin Vuosaaresta stadin ytimeen syömään, suunnilleen sama aika meni kun piti vaihdella bussista metroon ja sporaan.   

Maalaismoodiin takaisin solahtanut Sorvisto miettii jo sujuvasti, mitä tuotetta saa omalta kylältä, mitä Vääksystä ja mikä pitää hakea Lahdesta. Jos ostos ei ole kiireellinen, sen voi suorittaa samalla kun joutuu muutenkin menemään kaupunkipalaveriin – tai tilata postin kautta.

Parinkymmenen työntekijän yksikkö 

Sorvistolla on Padasjoen kotihoidossa alaisenaan 15 lähihoitajaa ja kolme sairaanhoitajaa. Vuodenvaihteessa on luvassa henkilövaihdoksia eläköitymisten sekä opintovapailta palaamisen ja opintovapaalle siirtymisen vuoksi. 

– Rekry on päällä tälläkin hetkellä.  

Uusi pomo kiittelee työporukkaansa. Henki on hyvä ja väki sitoutunutta. Töitä painetaan kahdessa vuorossa seitsemänä päivänä viikossa.  

Työtilat sen sijaan eivät ole asianmukaiset, sillä kotihoito on kärvistellyt ahtaissa väistötiloissa terveysaseman alakerrassa jo useamman vuoden, mutta tähän on ilmeisesti viimein kohta tulossa parannus.  

– Kun ei voi laittaa ovea perässään kiinni, väännän kuulokkeita kovemmalle ja laitan punaisen liikennevalolapun pöydälle.  

Asiakasmäärä ei ole ainakaan vähenemään päin. Padasjoen ikääntynyt väes­tö harmaantuu entisestään lähivuosina; tosin kotihoidon asiakaskunnassa on muitakin kuin ikääntyneitä. Kotihoito voi olla toimintakyvyltään alentuneen arjen mahdollistaja, mutta yhtä hyvin kyse voi olla tilapäisestä avuntarpeesta kuten leikkauksen jälkihoidosta, lääkekuurituksesta, näytteenotosta tai rokotuksesta. Käyntitarve määritellään aina erikseen palvelutarpeen arvioinnissa. 

Parin kilometrin työmatkan Sorvisto taittaa työsuhdeläskipyörällä. Entinen Vaahteraliigan jenkkifutari osaa arvostaa Padasjoen palveluja.  

– Ihan parasta täällä on uimahalli.  

Liikunnan ohella nörtteily kuuluu lempiharrastuksiin, lisäksi Sorvisto viihtyy fantasiakirjojen parissa ja kavereiden kanssa tavatessa pelaillaan lautapelejä ja joskus roolipelejäkin.   

– En tunne olevani täällä yksin. Kaverit ovat parin klikkauksen päässä tavattavissa virtuaalisesti.   

Scroll to Top