Oma kappalainen 96 vuoden tauon jälkeen ★

Padasjoella elettiin historiallisia hetkiä 15.10.2023 kun kappeliseurakunnan kappalainen asetettiin virkaan. Padasjoella on ollut oma kappalainen viimeksi vuonna 1927.

Kristian Saarnio sai juhlallisin menoin sunnuntaina Padasjoen kirkossa viranhoitomääräyksen kappalaisen virkaan. Padasjokelaisten ”paimen ja sielunhoitaja” valittiin jo huhtikuussa.

– Olikin vihdoin jo aika saada päätökseen tuo harvinaisen pitkä seitsemän vuoden koeaika, johon sisältyi vaihdellen vt. ja vs. etuliitteitä, sanoi kappelineuvoston puheenjohtaja Essi Nieminen puheessaan.

– Emme kuitenkaan valinneet vain tuttua pappia, vaan parhaat edellytykset omaavan paimenen johtamaan laumaansa. Laumaa, jonka varmasti jo hyvin tunnet.

Saarnio ehti ennen koronaa aloitella suosittuja kyläkierroksia, joissa kohtasi ihmisiä heidän kodeissaan.

– Koronan jälkeen ei sitä enää pystytty aloittamaan uudestaan henkilöstöresurssien vähennyttyä. Pian tämän jälkeen aloit kehittää paikkaa, jossa ihmiset voisivat kohdata toisiaan matalalla kynnyksellä. Olkkarista on tullutkin jo monelle tuttu. Luottoa meihin vapaaehtoisiin on löytynyt, kun olet antanut meille vapaat kädet toiminnan toteuttamiseen. Kyläkirkot ovat myös sinun ideoimiasi, ja niitä olikin tänä vuonna peräti seitsemän.

Kappalaisella on paljon hallinnollista työtä. Nieminen kiitteli Saarniota asiantuntemuksesta neuvostotyössä. Hän toivoi, että kappalainen voisi jatkossa osallistua enemmän operatiiviseen johtamiseen eri työaloilla.

– Kysyin sinulta taannoin, mitä pappeus sinulle merkitsee. Vastasit, jotensakin näin: se merkitsee ihmisen kohtaamista ja ohjaamista iankaikkisen elämän tielle.

Nieminen toivoi pääsevänsä järjestämään Saarniolle myös eläkkeellejäämisjuhlat.

Pyhän Martin kaapu termin taustalla

Lääninrovasti Heikki Pelkonen jätti hirvijahdin maakeskeläisseuruees­sa väliin sunnuntaina.

Hollolan seurakunnan kirkkoherra Timo Huttunen oli selvittänyt kappalainen–termin histo­riaa ja törmännyt pyhimyslegendaan. Pyhä Martin halkaisi miekalla viittansa ja antoi puolet palelevalle kerjäläiselle. Jäljelle jäänyt kaapu eli latinaksi kappa, päätyi myöhemmin katedraaliin pyhäinjäännökseksi.

– Frankkien kuninkaat ottivat kaavun mukaan sotaretkilleen ja rakennuttivat sille leiripaikoilla väliaikaisen tyyssijan, kapellan eli kappelin, kertoi Huttunen.

Kappalainen on seurakunnan vakituinen pappi, jota tuomiokapitulilla ei ole oikeus siirtää tarveharkintaisesti muualle.

– Kristian turvaa työllään ja persoonallaan tietynlaisen vakauden Padasjoen seurakuntaelämässä.

Kunnanjohtaja Juha Rehula tuntee kappalaisen entuudestaan hyvin. Hän kertoi puheessaan olleensa kerran tilaisuudessa, jossa 20 000 hengen yleisö odotti ministerin puhetta.

– Vieressäni vuoroaan odotti Sakari Kuosmanen –niminen muusikko, jonka piti laulaa Maamme-laulu. Juuri ennen lavalle astumista kysyin Kuosmaselta, että mitä eroa on puhujalla ja laulajalla. Vastaus on ihan oma päätelmäni: jos Maamme-laulun esittäjä erehtyy hiukankin, kaikki muistavat sen, mutta kukaan ei tiedä, mitä puhujan piti sanoa.

Kappalaisen tehtävässäkin onnistumista arvioi­daan sen mukaan, miten tämä sanansa asettelee.

– Yhteiskunta perustuu luottamukseen, jota vahvistetaan yhteisesti sovituilla säännöillä. Instituu­tiot ovat koossapitävä voima. Juurevassa maalaispitäjässä ihmiset antavat sille arvoa: Padasjoki on ”ittellisten ihmisten hämäläinen pitäjä”. Perinteet ja toimintatavat siirtyvät sukupolvelta toiselle – joskus tosin voisi olla paikallaan niitä pikkasen freesata.

Padasjoen Sotaveteraanien puheenjohtaja Hannu Tukia välitti kappalaiselle yhdistyksen ja Perinnekuoron onnittelut ja viirin. Vanhus- ja vammaisneuvoston tervehdyksen toi Eeva-Riitta Kusmin, Kuhmoisten tuore kappalainen Tuomas Taipale kertoi pitävänsä Saarniota ”taisteluparinaan”.

Kappelineuvoston varapuheenjohtaja Esa Pyykkö oli kaivellut historiaa internetin syövereistä:
– Tiettävästi Padasjoen ensimmäinen kappalainen on ollut Ludwig vuonna 1560 ja viimeisin Uuno Raekallio 1902–27. Tässä välissä on siis vierähtänyt 96 vuotta, kunnes Padasjoel­la on jälleen kappalainen. Liityit siis vuosisataiseen ketjuun. Padasjoen kappeliseurakunta on saanut myötäsi kasvot.

Scroll to Top