Pekka Mäkelä 19.11.1936–10.9.2023 ★

Pekka Mäkelä menehtyi nopeasti edenneeseen sairauteen 86-vuotiaana 10.9.2023 Padasjoella. Syntynyt hän oli 19.11.1936 Kärkölässä, josta perhe muutti Virmailaan sukutilaa pitämään vuonna 1944 Eino–isän veljen kuoltua sodassa.

Lahden lyseon hän lopetti 5. luokkaan, koska koki velvollisuudekseen jatkaa tilanpitoa. Kaksi vanhempaa veljeä olivat tuolloin hakeutuneet muualle töihin, lisäksi oli nuorempi sisko. Mäkelän isäntänä hän aloitti vuonna 1962 ja luovutti isännyyden vuonna 1995 pojalleen Olli-Pekalle. Mäkelä oli käynyt maamieskoulun lisäksi metsäkoulun ja isäntäkurssin sekä oli maatalousharjoittelussa Ruotsissa, josta jäi pysyväksi muistoksi kohtalainen ruotsin kielen taito.

Mäkelässä viljeltiin aluksi vihanneksia ja mansikkaa, sitten tilalle hankittiin lihamulleja ja vuonna 1980 rakennettiin 500 tuotantoeläimen sikala. Mäkelän sikala saavutti Suomen parhaimpia kasvatustuloksia ja oli mukana rehunkehityksessä koetoiminnalla.

Kunnallispolitiikassa Mäkelä oli valtuuston lisäksi elinkeinolautakunnan puheenjohtajana sekä Hämeen maakuntaliitossa ja Päijät-Hämeen seutukaavaliiton hallituksessa.

Isänmaallinen virmailalainen oli nuoresta asti poliittisesti aktiivinen ja kuului Kansallisiin nuoriin kuten tuleva vaimonsakin. Lahden tullikamarin kassanhoitajana työskennellyt Tuula (o.s. Heikkinen) on kotoisin maalaistalosta Nastolasta. Marraskuussa olisi tullut 58 vuotta yhteistä aviotaivalta täyteen.

Kokoomuksen toiminnassa Mäkelä oli pitkään mukana toimien niin Padasjoen kansallisten nuorten kuin paikallisyhdistyksenkin puheenjohtajana. Johtoon hänet valittiin myös Padasjoen Reserviupseerit ry:ssä. Sotilasarvoltaan Mäkelä oli yliluutnantti.

Lions Club Padasjokeen hän kuului noin 40 vuoden ajan. Pitkään hän toimi myös Kansallis-Osake-Pankin, myöhemmin Meritan valvojana. Mäkelä oli Virmailan Eräveikkojen perustajajäseniä ja hirviseurueen pitkäaikaisia voimahahmoja toimien myös sen puheenjohtajana. Kylätoimintaankin hän osallistui ja oli kyläyhdistyksen puheenjohtajana sen alkuvaiheessa.

Nuoruusvuosinaan yleisurheilua harrastanut Mäkelä teki pitkiä polkupyörälenkkejä vielä pari vuotta sitten, vaikka yli 40 vuotta sitten puhjennut nivelreuma vaikeutui vanhemmiten. Muutettuaan kirkonkylälle 10 vuotta sitten hän kävi vaimoineen säännöllisesti uimahallissa ja kuntosalilla. Matkailu oli molempien intohimo, useamman viikon reissuja tehtiin mm. Madeiralle, Thaimaaseen ja Kanarialle; mieleenpainuvin oli safari Keniaan.

Pöytätennikseen Mäkelä tutustui jo kotikylän koululla ja pingispöytä hankittiin myöhemmin vanhaan päärakennukseen. Kilpatason pingisharrastus alkoi kunnanjohtaja Teuvo Komulaisen innoituksesta: Mäkelä jäi kerran kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen pelaamaan Komulaisen kanssa ja häviöstä sisuuntuneena alkoi treenaamaan lajia tavoitteellisesti. Koko perhe innostui pingiksestä niin, että vuosien ajan Mäkelät kolmen lapsensa kanssa kulkivat harjoituksissa kirkolla kolmesti viikossa ja viikonloppuisin kilpailuissa ympäri Suomen. Pekka Mäkelä nousi lajissa A-luokkaan, mikä on varsin merkittävä saavutus yli 40-vuotiaalle. Myös muut perheenjäsenet olivat kärkisijoilla valtakunnallisessa rankingissa ja menestyivät arvokisoissa.

Mäkelää jäi puolison ja lasten lisäksi kaipaamaan kuusi lastenlasta.

Scroll to Top