Häiriötilanteessa pitää pärjätä kolme vuorokautta itsenäisesti

Padasjoen vapaaehtoinen palokunta tarjoaa­ vielä tämän vuoden aikana sarjan ilmaisia turvallisuuskoulutuksia.

Kattauksesta löytyy kaksi kappaletta samansisältöistä 72 tuntia -koulutusta, kaksi hätäensiapu- ja alkusammutuskurssia ja sekä tietoturva 1- ja tulityökorttikoulutus. Opetuksesta vastaavat ulkopuoliset ammattikouluttajat.

Koulutussarja alkoi viime perjantaina 6.10.2023 Paloasemalla 72 tuntia –koulutuksella. Kurssin vetäjänä toimi Kristiina Mattila-Nousiainen Heinolan sopimuspalokunnasta.

Turvallisuusasiantuntija Kristiina Mattila-Nousiainen opasti varustautumisessa.

Koulutuksen nimi, 72 tuntia, tulee viranomaisten ja järjestöjen laatimasta varautumissuosituksesta kotitalouksille. Kodeissa pitäisi varautua pärjäämään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa.

– Häiriötilanteista tyypillisin on luonnonilmiöiden kuten myrskyn tai tykkylumen aiheuttama pitkittynyt sähkökatko. On hyvä pysähtyä miettimään, miten arki muuttuisi kolmen vuorokauden mittaisen sähkökatkon aikana, kehottaa Mattila-Nousainen.

Ihan heti pysähtyvät hissit, valot sammuvat ja lämmitys katkeaa. Myös veden tulo loppuu, sillä pumppaamot tarvitsevat toimiak­seen sähköä; pakastimet ja jääkaapit alkavat pikkuhiljaa lämpiämään eikä bensa-asemilta saa enää polttoainetta. Pankkikortit eivät toimi ja kaupat sulkevat ovensa yleensä noin 15 minuutin kuluttua sähkökatkon alkamisesta. Vähitellen myös puhelimet ja netti lopettavat toimintansa.

  • Tärkeintä varautumisessa on varata kotiin muutama litra kaupan vettä, joka säilyy kaksi vuotta. Hanasta laskettu vesi ei säily pitkään, vaan pitäisi vaihtaa muutaman päivän välein.
  • Kotoa pitäisi löytyä myös ruokaa ainakin kolmeksi vuorokaudeksi niin ihmisille kuin lemmikeillekin. Kotivara kannattaa koota hyvin säilyvistä, sellaisenaan syötävistä elintarvikkeesta, joita käyttää muutenkin. Tuotteita kannattaa käyttää pois vanhimmasta päästä ja ostaa sitten uusia tilalle.
  • Kannattaa varata myös herkkuja ja vaikka pelikortit, sillä häiriötilanne on yleensä ikävä ja silloin saa luvan kanssa vähän herkutellakin.
  • Häiriötilanteita varten kotoa pitäisi löytyä myös tasku- tai otsalamppu, paristolla toimiva radio, hieman käteistä rahaa, välttämättömät lääkkeet ja hygieniatarvikkeita.
  • Jos pihanperältä ei löydä hyyskää, pitäisi tarpeiden tekemistä varten varata jätesäkkejä, sillä jos vettä ei tule, wc:n voi vetää yhden kerran. Veden käyttökielto voi johtua myös saastumisesta, eikä vesikatko täten ole läheskään aina ennakoitavissa.

Palovaroittimet kuntoon

Joka kodista pitäisi löytyä myös sammutuspeitto alkusammutusta varten ja ensiapulaukku. Lisäksi palovaroittimen kunnosta kannattaa pitää huoltaa.

– Olette varmaan huomanneet, että palovaroittimesta loppuu paristo aina jostain syystä yöaikaan, sitten unenpöpperössä unisukilla kiivetään leskentekijälle eli keittiöjakkaralle ja vaaratilanne on valmis. Vaaran voi välttää hankkimalla kätevän lisälaitteen palovaroittimeen, jonka 4,2 metriä pitkän lisäjohdon avulla paristot ovat käden ulottuvilla seinällä siistin kotelon takana.

Hyvä arjen turvaväline on lieden ylilämpövaroitin, joka reagoi kuumuuteen. 
– Laite kiinnitetään magneetilla 40 sentin korkeudelle lieden pinnasta ja se hälyttää kun lämpötila ylittää 72 astetta. Järeämpi varustus ja huomattavasti kalliimpi on liesivahti, joka myös katkaisee hellasta sähkön.

Scroll to Top