Euroopan Parlamentista tuli syyskuun alussa tieto, että Padasjoen lukio on valittu vuosien aktiivisen EU-kansalaiskasvatuksen ja Päijät-Hämeen ainoan EPAS-koulustatuksen perusteella Euroopan Parlamentin Päijät-Hämeen vaikuttajaryhmäksi.
Opettaja Marja-Riitta Tikkala kertoi talvella esimiehilleen ja kunnanhallituksen edustajille Suomen meppien esittämästä kutsusta Brysseliin. Vielä tuolloin ei voinut olla varma, saako Padasjoki matkaan taloudellista avustusta EU:lta.
– Meppien kutsu kuitenkin mahdollisti sen, että pystyin rakentamaan taas 5 päivälle vierailuohjelman EU:n toimielimiin ja listaamaan matkan opetukselliset tavoitteet 11–sivuiseen EP:n tukihakemukseen.
Tikkala teki lisäksi 7 muuta rahoitushakemusta, joiden avulla on saatu koottua matkan kustannukset kasaan.
EPAS–hankkeen tarkoituksena on vahvistaa koulujen EU-aiheista kansalaiskasvatusta ja lisätä tietoisuutta eurooppalaisuudesta ja parlamentaarisesta päätöksenteosta. Padasjoen lukiossa Eurooppa–asiat ovat olleet vahvasti näkyvissä.
– Vuodesta 2013 alkaen meillä on ollut valittavana syventävä lukion kurssi “Eurooppalaisuus ja Euroopan Unioni”. Lukiomme opiskelijat ovat tehneet EU-opintomatkat Brysseliin vuosina 2014 ja 2017. Euroscola-istunnoissa Strasbourgissa olemme edustaneet Suomea vuosina 2016 ja 2022. Tämän lisäksi meidät on valittu Suomen edustajiksi Euroscola Online –istuntoihin joulukuussa 2020 ja 2021.
Nyt vierailuviikolla on Euroopan Parlamentin täysistuntoviikko. Padasjokelaisryhmä lähtee matkaan 6.11.2023 ja pääsee käymään EU:n eri toimielimissä. Ohjelmassa on myös vierailu Naton päämajaan, mikäli turvallisuustilanne sen sallii, sekä belgialaiseen lukioon, jossa keskustellaan sikäläisten opiskelijoiden kanssa Eurooppa-politiikan ajankohtaisasioista.